Bredli i Gaga gubitnici večeri: Dominacija "Crnog pantera" na dodeli SAG nagrada

Autor:

28.01.2019 17:45

Foto:

Foto:



Film "Crni panter" (Black Panther) dobio je najveću nagradu američkog Udruženja filmskih glumaca (SAG), nagradu za glumačku postavu, na noćašnjoj 25. ceremoniji dodele tih priznanja u Los Anđelesu.

Objavljene nominacije za Oskara: Ko će ove godine osvojiti zlatnu statuu

Film je pobedio dva filma koji imaju najviše nominacija za Oskara - "Roma" i "Fejvorit" (The Favourite), kao i druge filmovi koji su bili u konkurenciji u toj kategoriji "BlacKkkalnsman", "Crazy Rich Asians", "Boemska rapsodija" (Beohemian Rapsody) i "Zvezda je rođena" (A Star is born).

U kategorijama glumačkih nagrada Udruženje filmskih glumaca uglavnom je ponovilo nagrade Zlatnih globusa dodeljene ranije ovog meseca. Glen Klouz je za ulogu u ostvarenju "The Wife" dobila nagradu za najbolju glumicu, a Rami Malek za ulogu u filmu "Boemska rapsodija" u kome igra frontmena grupe Kvin Fredija Merkjurija.

Kao što je uradio na dodeli Zlatnih Globusa Malek je posvetio svoju nagradu Frediju Merkjuriju.

U glumačkoj ekipi "Crnog pantera" većinom su crni glumci, i to vrlo impresivna ekipa - Endžela Baset, Čedvik Bouzman, Danaj Gurira, Majkl Džordan, Lupita Njongo, Endi Serkis, Forest Viteker.

- Znamo kako izgleda kad nam kažu to nije platno za tebe, bina za tebe, a kad smo mladi, talentovani i crni - rekao je Bouzman koji interpretira afričkog superheroja.

Film "Crni Panter" još je nagrađen u kategoriji kaskadera, koji je bio sastavljen od više desetina profesionalaca.

Bredli Kuper i pevačica Ledi Gaga koji su izgledali da imaju dobre šanse posle uspeha među kritičarima i publikom za film "Zvezda je rođena", su bili veliki gubitnici večeri.

Film "Roma" Alfonsa Kuarona koga hvali kritika i ima deset nominacija za Oskara potpuno je izostao na sinoćnjoj dodeli SAG nagrada.

Za najbolju sporednu mušku ulogu nagradu je dobio Maheršala Ali za film "Green Book", a za najbolju žensku pomoćnu ulogu Emili Blant za ulogu u horor trileru "A Quiet Place" koji je režirao njen suprug Džon Krasinski.

SAG nagrade se smatraju dosta pouzdanim pokazateljima za glumačke kategorije za Oskare pošto članovi Udruženja filmskih umetnika glasaju i u Akademiji filmskih umetnosti i nauke koja glasa za Oskare. Vrlo često je ta nagrada pokazatelj ko će dobiti nagradu najboljeg glumca ili glumice na Oskarima.

Maja Gašić

Autor