Branka Petrić: Kada su "Skupljači perja" krenuli u Kan, Bekim je morao da bude najlepši

Autor:

29.03.2017 22:04

Foto:

Foto:



U Muzeju Jugoslavije obeleženo je pola veka od nastanka filma "Skupljači perja" Aleksandra Petrovića, jednog od najznačajnijih filmova crnog talasa i jugoslovenske kinematografije uopšte.

Film je prikazan u bioskopskoj sali Muzeja, a u holu su izloženi šešir koji je u filmu nosio Bekim Fehmiju, koji je autorima izložbe pozajmila njegova supruga Branka Petrić, zatim album sa fotografija sa snimanja filma, originalni plakat filma, televizor kakav u jednoj sceni filma nosi Fehmiu.

Weekend. #weekend #ievenmethappygypsies #skupljaciperja

A post shared by Emir Mujović (@pouringmoredrinks) on Jan 20, 2017 at 7:47am PST

Tu su i autentične fotografije sa Filmskog festivala u Puli, kada su se Tito i Jovanka Broz susreli sa glumcima 26. jula 1967, kao i prilikom susreta režisera i direktora filma sa Titom na ostrvu Vanga, 2. avgusta 1967, mali deo novinskih članaka koji ilustruju uspeh filma, a postavka je upotpunjena muzikom iz filma.

Film je dobio Veliku zlatnu arenu na 14. Filmskom festivalu u Puli, Specijalnu veliku nagradu glavnog žirija na 20. Filmskom festivalu u Kanu 1967, a bio je nominovan za Oskara za najbolji film na stranom jeziku 1968. godine.

Muzejski savetnik i koautor izložbe Momo Cvijović ističe da su mnogo interesantnije nagrade za koje je Petrović bio nominovan, a nije ih dobio, podsetivši da je u Kanu umesto "Skupljača perja" nagrađen "Blowup" Antonionija, da bi sledeće godine Oskar otišao Jiržiju Menclu za film "Strogo kontrolisani vozovi".

- Napravljena je ista greška kao ove godine. Proglašeno je da je Oskara dobio Saša Petrović, odmah je to ispravljeno i nagradu je dobio Mencl - ispričao je Cvijović.

Glumica Branka Petrić ističe da je film položio sve ispite, od onih najviših umetničkih, preko uspeha svakog u glumačkoj ekipi gde su i najmanju ulogu igrali najveći glumci, do naturščika koji su bili sjajni.

branka petrić i bekim fehmiu ...

A post shared by Ratko Radojcic (@mint_high) on Apr 8, 2016 at 11:55am PDT

-Bekim i ja smo tada bili mladić i devojka i bili smo početnici, mada je on već dobio Srebrnu arenu u Puli 1966. Bilo nam je užasno važno da brinemo jedno o drugom, posebno kada je dobio ulogu, brinula sam kako će da se pripremi, da promeni boju kose, još kada je trebalo da ide u Kan, mislila sam: moj momak mora da bude tamo najlepši. Sa Acom Joksimovićem odlučili smo da ne bude smoking već mu je smislio lepo odelo i vratio se kao pobednik - seća se Branka Petrić.

Komentari. (0)

Loading