Beogradska premijera filma "Balkanska međa": Ovacije za Bikovića, srpsku i rusku ekipu

Autor:

20.03.2019 11:07

Foto:

Foto:



U beogradskom Centru "Sava" sinoć je premijerno prikazan film "Balkanska međa", akciona drama ruskog reditelja Andreja Volgina inspirisana stvarnim događajem koji se odigrao 12. juna 1999, kada je bataljon ruskih padobranaca zauzeo aerodrom Slatina u Prištini.

Glavne uloga tumače neki od najpoznatijih domaćih glumaca koji su prije premijere prošetali "crvenim tepihom".

Pored Miloša Bikovića, u "Balkanskoj međi" publika je imala priliku da vidi i Milenu Radulović, Aleksandra Radojičića, Aleksandra Srećkovića Kuburu, Srđana Žiku Todorovića, ruskog glumca Antona Pampušnija, a specijalni gost u epizodnoj ulozi bio je Emir Kusturica.

Glumce je publika nakon filma pozdravila ovacijama, a Biković je uoči projekcije izjavio:

- Ovo je film koji je važan za nas - navodeći da će zim filmom, koji je dobar primjer kooprudukcije, naši glumci otvoriti sebi vrata u Rusiji.

Njegova koleginica Milena Radulović rekla je novinarima da je veoma uzbuđena i da očekuje pozitivne reakcije srpske publike, a Aleksandar Radojičić da mu je drago što se će film prikazivati i u Rusiji, jer mlađe generacije ne znaju mnogo o tadašnjim događajima, kao i saradnji Srbije i Rusije. Kako je dodao, veću tremu ipak, ima pred beogradskom publikom.

Zahvaljujući producentskoj kući "Arhangel studios", na čijem se čelu nalaze glumci Miloš Biković i Miodrag Radonjić, ruski autorski tim predvođen rediteljem Andrejem Volginom, snimao je većinu scena na autentičnim lokacijama u Srbiji.

Reditelj filma Andrej Volgin kazao je novinarima prije premijernog prikazivanja da ga je inspirisala priča na 600 strana o događajima na prištinskom aerodromu Slatina 1999. godine.

- Zajedno sa producentima sam ponovo pročitao tu priču. Bez analize cijelog događaja u kojoj su mi mnogo pomogli Miloš Biković i Miodrag Radonjić nikada ne bismo uspeli da snimimo ovaj film - kazao je juče novinarima Volgin.

On je naglasio da je 70 procenata filma snimljeno u Srbiji, a ostatak na jugu Rusije.

Inače, film je 14. marta premijerno prikazan u Moskvi pred više od 2000 gledalaca. Svečanoj premijeri u Beogradu prisustvovale su brojne ličnosti iz javnog i kulturnog života Srbije.

 

Maja Gašić

Autor