Nikol Kidman: Priča i glumci svaki projekat čine velikim

Autor:

19.02.2017 22:29

Foto:

Foto:



U intervjuu za "Večernje novosti"  oskarovka govori o svojoj ulozi u novoj seriji "Nevine laži", prelasku sa filma na tv, nestajanju filmske umetnosti, životu iza i ispred kamere...

Kidmanova otkriva kako se snašla u dramatičnom serijalu nastalom prema istoimenom bestseleru i da li joj mali ekran može zameniti veliko platno.

Nikol Kidman piše autobiografiju: Zašto sam se razvela od Toma Kruza

- Naravno da može! Pogotovo danas kad televizija gledaocima pruža originalan bioskopski užitak. Uvek sam smatrala da se nečija veličina ogleda u njegovoj jednostavnosti. Tom idejom rukovodim se u karijeri. Zbog toga i verujem da priča i glumci svaki projekat čine velikim. Na velikom platnu sada je sve više dela kojih bi se televizija postidela. I obrnuto. Čini se da su nam se vrednosni standardi "izgubili u prevodu". U svemu, pa i u umetnosti. A film je umetnost. Ne samo kutija keksa na polici u prodavnici. Veći deo današnje bioskopske ponude, nažalost, svodi se na ponudu pakovanja, ne i sadržaja. Televizija pak pruža ozbiljnije i kvalitativno izazovnije mogućnosti. Zbog toga me je i privukla.

Osim glavne uloge, i producent ste "Nevinih laži"?

Dokaz da skupo nije uvek i lepo: Nagrade u senci haljine Nikol Kidman

- Producentkinja Bruna Papandrea, moja i prijateljica Ris Viderspun koja u seriji glumi Madelajn Mekenzi, pročitala je knjigu i rekla mi: "Ovo je to! Ovo je projekat koji ćemo raditi zajedno". Kad sam pročitala deo teksta koji mi je poslala, shvatila sam o čemu priča. Taj početak bio je veoma uzbudljiv. Podsetio me je na stara zlatna vremena Holivuda. Osetila sam istu strast koju sam imala nekad pred snimanje velikih filmskih hitova. A ovde je bila reč o televiziji. Odmah sam odletela za Australiju da upoznam Lijanu Morijarti, autorku knjige, koja nam je bez problema odobrila da adaptiramo njeno delo. Imala je samo jedan uslov - da ja igram Selest.

Šta je bio sledeći korak?

- Oformili smo produkcijski tim, ali i dalje nam je bio potreban vešt pisac koji bi radnju smestio na tanku granicu između drame i komedije. Cilj nam je bio da prvo napravimo osmočasovni film, kako bi se održao taj kinematografski doživljaj i kvalitet. U tome nam je mnogo pomogao Dejvid Keli, koji se doslovno zaljubio u knjigu, i tačno znao šta je to što nam treba. Ipak, projekat smo prihvatili sa velikom tremom, jer nikad ne znate u kom pravcu će vas sam proces pisanja odvesti. Pre nego što bi scenario za svaku epizodu bio poslat u HBO, Ris i ja bismo ga pažljivo čitale, i uvek dolazile do istog zaključka. To smo mi - Madelajn i Selest. Imali smo 18 meseci da sve privedemo kraju. Bio je ovo najbrži preokret u mojoj karijeri. Televizija mi je donela veliko uzbuđenje i drago mi je da sam se upustila u tu avanturu.

Zbog čega ste Australiju zamenili Amerikom?

- Teme koje obrađujemo u seriji su univerzalne. Želeli smo da snimamo u Sidneju, ali uz Lijanin blagoslov, zbog praktičnosti i troškova, odlučili smo se za Monterej i SAD. Knjiga funkcioniše kao jedinka u bilo kom delu sveta. Kad je prilagodite za ekranizaciju, ona će u svakom slučaju doživeti značajne promene. Ako kažete nekome da prefarba zid u apsolutno identičnu boju kojom je on već bio obojen, on to nikada neće uspeti. Nova boja će se uvek razlikovati za nijansu. Lijana kao autor to razume, i sve promene koje smo uneli u njeno delo kako bi ono bilo verodostojno predstavljeno na TV imaju njeno odobrenje. Pa čak i promena lokacije.

Nikol Kidman želi da proširi porodicu: Imam toliko ljubavi da pružim

Osećate li da se televizija promenila tokom poslednjih decenija?

- Kvalitet TV produkcije značajno se poboljšao. Neverovatno sam ushićena i srećna zbog toga. Ona danas glumcima nudi sjajne priče i prilike. Pogotovo što je naša izvorna industrija trenutno u krizi. A glumaca je mnogo. Televizija im nudi kvalitet i šansu koju je nekada Holivud nudio nama. Ne samo glumcima. Tu su i scenaristi i režiseri. Nema predrasuda. Putem malog ekrana direktno dopirete do ogromnog broja ljudi, a za tržišnu utakmicu to je najvažnije. Još ako tome pridodate i visok umetnički kvalitet, krajnji proizvod mora da bude vrhunski. A to je glavna odlika današnjih TV projekata.

Komentari. (0)

Loading