10 negativaca koji je trebalo da dobiju Oskara

Autor:

21.11.2016 13:47

Foto:

Foto:



Teško je od negativca napraviti lika koji treba da nosi nešto od ljudskosti u sebi, ili da bude simpatičan, a da pri tom ispuni svoju prvobitnu namenu - bude zastrašujuć.

Zbog toga je sajt Screen Rant sastavio listu 10 zlica kojima je trebalo dati Oskara.

10. Robert Karlajl- Trainspotting

- Bez obzira na to što ponekad deluje kao da je ispao iz crtanog filma, Robert Karlajl u Trainspottingu krade gotovo svaku scenu u kojoj se pojavi.

Njegov Begbi je potpuno nemoralan, međutim ima izraženu crtu lojalnosti, iako insistira na tome da drugi treba da budu lojalni njemu, a ne obrnuto. Iz nekog razloga, on je prijatelj sa ostalim likovima, ali je i poprilično zastrašujuć. Karlajl će reprizirati ulogu Begbija u filmu Trainspotting 2 koji je najavljen za sledeću godinu.

9. Dag Džouns - Panov lavirint

- Panov lavirint je horor bajka, smeštena u 1940. godinu u Španiji, u jeku fašizma.

Film je režirao Giljermo del Toro, a glavni lik je devojčica koja sa svojom majkom i očuhom živi u šumi u vojnom utvrđenju. Boraveći tamo, upoznaje džinovskog fauna i počinje njena avantura. Čovek iza te maske je Dag Džouns koji nije dao glas Panu, ali jeste pokrete. Sem Pana, dao je i pokrete Bledom Čoveku, koji je, ako niste videli film, apsolutno zastrašujuć i izaziva noćne more.

8. Rosamund Pike - Gone girl

- Gone Girl Davida Finčera je adaptacija istoimene knjige Džilijan Flin. Reč je o napetom trileru koji se fokusira na nestanak i navodno ubistvo Ejmi, koju igra Rosamund Pike, gde je njen muž glavni osumnjičeni.

Pajk briljira u ulozi spisateljice, i verovatno je jedini negativac na ovoj listi koji do te mere kalkuliše i ima plan. Izdvaja je, takođe, i to što je većina njene uloge bazirana na naraciji, poput čitanja izvoda iz dnevnika.

7. Džek Nikolson - Betmen

Cezar Romero je kao Džoker bio smešan, dok je Hit Ledžer za svoju ulogu posthumno nagrađen Oskarom, jer je njegov Džoker zaista bio najbliži realnoj pretnji. U svemu tome, negde je nestao Džek Nikolson, koji je bez ikakvog napora igrao maskiranog negativca. Sarkastično, duhovito, i definitivno zastrašujuće. Nestabilno, možda je to prava reč.

6. Havijer Bardem- Skyfall

Obično kada je o Bondu reč, retko kome Oskar pada na pamet. Verovatno zbog toga je Skyfall vrsta anomalije.

Havijer Bardem igra negativca po imenu Silva. Bivši agent tajne službe koji je postao kriminalac. Bardem je sve što bi negativac trebalo da bude - opsednut kontrolom, psihički nestabilan i poprilično opasan. Uz sve to, vrlo uverljiv. Pošto se nagrade ne dodeljuju retroaktivno, Bardem će morati da se uteši Oskarom koji je već osvojio za "No country for old men".

5. Majkl Kiton - Beetlejuice

Drugi Bartonov film na ovoj listi - Beetlejuice!!! Gospodin koji je celu svoju karijeru zasnovao na čudnim pojavama i besprekornim vizuelnim efektima, Barton u filmu Bitljuice pravi igralište za Majkl Kitona, koji uspeva da bude i strašan i da vam slomi srce podjednakim intenzitetom. Postoji mnogo razloga da se ovaj film pogleda, a gotovo svi imaju veze sa Majkl Kitonom.

4. Kristofer Lojd - Ko je smestio zeki Rodžeru?

"Ko je smestio Zeki Rodžeru" je čudo od filma: hibrid između film noira i crtaća u kome se pojavljuju glumci i animirani likovi. To što je uopšte napravljen je iznenađujuće, a to što je dobar, još više. Kristofer Lojd igra Sudiju Duma, koji je na prvi pogled prosečna, ali zlobna osoba... sve do poslednjeg dela filma, kada se otkriva da je i on u stvari crtać. Poštovanje prema Lojdu je još veće kada se setite da je u većini scena gde su oko njega crtani likovi on sam, i da je trebalo da deluje uverljivo u razgovoru sa njima.

3. Tom Hardi - Bronson

Nekad su i negativci protagonisti svoje priče. Hardi igra Majkla Pitersona, odnosno Čarlsa Bronsona, britanskog zatvorenika koji je postao poznat po svom nasilnom ponašanju. Hardi igra Bronsona na najrealniji mogući način: s besom, ljutnjom i teatralnim monolozima koji su, koliko dobri za razumevanje lika, toliko i bizarni.

2. Linda Bler - The Exorcist

Verovatno nijedan film nije uradio toliko za posetu crkvi koliko je to učinio The Exorcist iz 1973.

Linda Bler igra Regan, 14-ogodišnju devojčicu koju zaposedne demon Pazuzu. Do dana današnjeg, to izvođenje je jedno od najjezivijih i ono na koje se svi vraćaju kada je o demonima reč. Postalo je deo pop kulture, a Linda Bler je dobila Zlatni globus za ovu ulogu, dok joj je Oskar izmakao zbog toga što je otkriveno da je druga glumica pozajmila glas za ulogu Regan.

1. Geri Oldman - Profesionalac

Geri Oldman zaslužuje Oskara kao negativac u bar četiri filma: Profesionalac, Hanibal, Peti Element i Bram Stokerov Drakula. Ipak, u Profesionalcu je verovatno najbolji. U ovom filmu Oldman igra Stensfilda, hiper nasilnog policajca tabletomana. Nakon ubistva Matildinih roditelja, sukobljava se sa Leonom, profesionalnim ubicom.

Ono što je possebno u vezi ove uloge je da vam u početku nije čak ni jasno da je on policajac. Nema ni jednu dobru karakternu crtu, a ono što je najstrašnije u vezi njegovog izvođenja- takvi ljudi postoje.

Komentari. (0)

Loading