Zoran Žika Živanović: Mukotrpna potraga za izgubljenim čulima

Posle virusne infekcije disajnih puteva poznati muzičar Zoran Žika Živanović, frontmen grupe Zana koja sledeće godine obeležava četiri decenije postojanja, mesecima nije mogao da oseti mirise i ukuse

Kompozitor, tekstopisac i lider grupe Zana Zoran Žika Živanović (59) pre tri meseca je u potpunosti izgubio čula mirisa i ukusa, što ga je, kada je uvideo da se stanje ne popravlja spontano, zabrinulo. Zabrinutost je prerasla u nespokojstvo kada je shvatio da se ovim zdravstvenim problemom u našoj zemlji niko ne bavi stručno.


– Posle koncerata na otvorenom “zakačio” sam virus sa svim pratećim pojavama: kašalj, kijavica, temperatura. Nekoliko dana kasnije primetio sam da ne osećam mirise i ukuse. Skoro dvadeset godina ujutro uzimam kašičicu hladno ceđenog bundevinog i maslinovog ulja i beli luk sa sokom od limuna, grejpa ili pomorandže. I onda odjednom, nakon bolesti, nije bilo mirisa i ukusa namirnica na koje sam navikao. Mislio sam da je to posledica preležanog virusa, ali kako se stanje nije popravilo ni posle dvadeset dana, otišao sam kod doktora.

Morao je da prođe opsežne analize i shvatio da ga očekuje dug i mukotrpan proces oporavka.

– Specijalista za uho, grlo i nos me je pregledao i objasnio da je virus verovatno napao nerv koji vodi ka centrima za čula mirisa i ukusa, koji su smešteni jedan do drugoga. Prepisao mi je kapi za nos i uputio me u Klinički centar kod neurologa. Kako sam po prirodi optimista, ne mogu reći da sam se previše zabrinuo i uplašio. Uz to, lekar je zaista bio duhovit. Tokom pregleda dao mi je da pomirišem neku tačnost za koju nisam mogao da procenim šta je, a onda me je upitao kako se slažem sa suprugom Jelenom. Rekao sam mu da se dobro slažemo, posle čega mi je objasnio da je to odlično jer bi inače mogla da me otruje čime hoće, s obzirom na to da je tečnost koju mi je dao da pomirišem kao test stopostotni benzin. Za svaki slučaj otišao sam i privatno kod otorinolaringologa, koji me je takođe pregledao i konstatovao da su sinusi i nos potpuno čisti i preporučio mi magnetnu rezonancu glave kako bismo isključili sumnje o drugim mogućim uzročnicima gubitka čula mirisa i ukusa. Rezultati magnetne rezonance su pokazali de je sve u najboljem redu.

Proučavajući problem s kojim se suočio, osetio je blagi nespokoj jer je shvatio da se veoma mali broj stručnjaka u svetu bavi gubitkom čula mirisa i ukusa. Više o tome na sledećoj strani…

PAGE    1   /   2
Autor: Gloria magazin/Mirjana Tasovac
Foto: Dalibor Danilović
Podelite sa prijateljima:
Tagovi