Ujedi, modrice i posekotine na telu žrtve: Svetske zvezde ujedinjene u nameri da spasu život mlade Sudanke

Autor:

25.05.2018 22:00

Foto:

Foto:



Poznate ličnosti svetske javne scene, od manekenke Naomi Kembel do glumica Eme Votson i Mire Sorvino, pokrenule su kampanju na internetu za spasavanje sudanske tinejdžerke Nure Husein, koja je osuđena na smrt jer je ubila supruga koji je pokušao da je siluje.

Advokati koji brane 19-godišnju Nuru rekli su da su podneli žalbu na odluku sudanskog suda, saopštila je američka grupa za ljudska prava "Equality Now" (Jednakost sada), koja sa Fondacijom SEEMA, sa sedištem u Kartumu, radi na upoznavanju javnosti sa ovim slučajem, prenosi Rojters.

Nura Husein se suočava sa smrtnom kaznom vešanjem, koju joj je ranije ovog meseca izrekao šerijatski sud, u skladu sa islamskim verskim zakonima, proglasivši je krivom za ubistvo s predumišljajem nakon što je muža izbola na smrt kada je u aprilu pokušao da je siluje.

Naime, posle ceremonije venčanja, Nura je odbila seksualni odnos sa mužem, koji ju je potom silovao dok su je trojica rođaka držala, a dan kasnije, kada je pokušao da je ponovo siluje, ona ga je, boreći se da ga u tome spreči, izbola.

Taj slučaj je izazvao osudu UN i međunarodnih grupa za ljudska prava, koje za Nuru Husein navode da je kao dete prisiljena na brak i da je tako postupila u samoodbrani.

- Neka se zna, ovde i danas, da je Nura bila žrtva dečjeg, prisilnog braka, silovanja i uskraćivanja pravde. Nura ali i sve žene i devojke Sudana prečesto se tretiraju kao pokretna imovina kojom se trguje i koja se ustupa kao da nemaju nikakva prava - saopštio je njen advokatski tim i istakao da su na njenom telu primetni tragovi nasilja -  ujedi, modrice. posekotine...

Објава коју дели Emma Watson (@emmawatson) дана 8. Мар 2018. у 3:20 PST

U međuvremenu, poznate ličnosti su pokrenule onlajn kampanju preko društvenih mreža u pokušaju da spasu ovu tinejdžerku, uz haštag #JusticeForNoura u porukama podrške na Tviteru.

- Njen život visi o koncu - napisala je Mira Sorvino na Tviteru i pozvala svoje obožavaoce da potpišu onlajn peticiju kojom se Vlada Sudana poziva da odustane od pogubljenja Nure Husein.

Maja Gašić

Autor