Trampovi u poseti Vatikanu: Papa Melaniji postavio neobično pitanje (foto/video)

Autor:

24.05.2017 20:48

Foto:

Foto:



Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp i papa Franja razmenili su poklone tokom susreta u Vatikanu, a papa je tokom razgovora u Apostolskoj palati supruzi predsednika SAD Melaniji postavio pomalo čudno pitanje.

Snimak o kojem ceo svet priča: Da li je to Melanija javno pokazala netrpeljivost prema suprugu? (video)

Tramp i papa su razgovarali jutros oko pola sata, preneo je AP, a papa Franja je poklonio američkom predsedniku tri svoja glavna učenja, koje uglavnom uvek poklanja šefovima država koji ga posećuju.

A post shared by Javier Torres (@javiyow) on May 24, 2017 at 11:34am PDT


Osmehujući se, papa je upitao prvu damu Amerike:

- Šta mu dajete da jede, poticu? - a Melanija se nasmejala i odgovorila - Poticu, da.

When Pope Francis met First Lady Melania Trump, he had one culinary question about the President for her — through a translator he asked cordially in Italian, "what are you feeding him, potica?" a well-known dessert from the First Lady's native Slovenia. The translator offered this remix: "what do you give him to eat?" The First Lady seemed to ask either "potica" or "pizza” before smiling and confirming “yes” with a laugh. Potica is a favorite of the Pope who loves to mention it whenever he meets anyone from Slovenia. Pronounced "potteezza," the time-honored Slovenian holiday dish is a pastry bread made by rolling dough until it's paper thin, and filling it with a spread made from ingredients like ground walnuts, honey and cream. Read more on TIME.com. Video source: Associated Press—Vatican TV. #melaniatrump #trump #vatican #popefrancis

A post shared by TIME (@time) on May 24, 2017 at 8:01am PDT


Agencije su danas pogrešno prenele da je poglavar Rimokatoličke crkve Melaniju Tramp pitao da li mužu daje picu, iako je papa mislio na jelo iz Slovenije, odakle potiče i prva dama SAD.

Potica je tradicionalno slovenačko jelo koje se sastoji od testa i nadeva, obično od oraha ili maka. Kod nas se zove makovnjača. Potica se vrlo često služi na slovenačkim ceremonijama u inostranstvu, a sastavni je deo menija u Sloveniji za vreme Uskrsa.

Današnjem susretu pape i Trampa prisusutvovali su, osim Trampove suruge Melanije, njegova kćerka Ivanka sa suprugom Džaredom Kušnerom, inače savetnikom Bele kuće za trgovinu i Bliski istok, zatim savetnik za nacionalnu bezbednost SAD Herbert Rejmond Mekmaster, savetnica Hop Hiks, pomoćnik Den Skavino i nadbiskup Georg Gensvajn.

A post shared by Ivanka Trump (@ivankatrump) on May 24, 2017 at 11:23am PDT


Tramp je papi na poklon doneo knjige Martina Lutera Kinga i rekao mu da se nada da će uživati u njima. Tramp i papa su se sastali u Apostolskoj palati u Vatikanu i kako je prenela američka novinska agencija, oni su se rukovali, a moglo se čuti da je američki predsednik rekao da je „velika čast“ biti u Vatikanu.

Melanija je ovom prilikom, za razliku od posete Saudijskoj Arabiji, nosila maramu na glavi, što je u skladu sa protokolom Vatikana.

Maja Gašić

Autor

Komentari. (0)

Loading