Tom Hardi - Zvezda iz trećeg pokušaja

Autor:

05.01.2021 21:07

Foto:

Foto:



Iako je u mladosti bio na tamnoj strani ulice, imao probleme sa drogom, alkoholom i zakonom, Tom Hardi je posle lečenja od bolesti zavisnosti shvatio da je gluma profesija koja mu može doneti spasenje od poroka, slavu i novac.

Iako iza sebe nema dovoljno dugu kilometražu na životnom i profesionalnom auto-putu, zgodni dečko britanske kinematografije Tom Hardi uspeo je da svoju biografiju ispuni zanimljivim sadržajem i tako nagovesti da neće biti još jedna u nizu zvezda s ograničenim rokom trajanja. Da se radi o zanimljivom tipu moglo se naslutiti na početku njegovog filmskog života, kada je posle minijaturne uloge u “Padu crnog jastreba” smelo ustvrdio kako je počeo da se bavi glumom zbog Garija Oldmana. (Pročitaj: Ovo je definitivno bila njena godina – Glumica ostvarila zacrtani cilj)

Za 20 godina profesionalnog trajanja uspeo je da postane prepoznatljiv, kako zbog uočljive moći transformacije, tako i zbog atipičnog načina komunikacije s medijima.

- Imam odnose s muškarcima celog života, posebno od vremena kad sam postao glumac. Muškarci su stalno oko mene, to su najčešće moji partneri. Ali ako ste mislili da li sam imao seks sa njima, onda ću vas razočarati - nisam. To sam već objasnio u intervjuu za gej magazin Attitude - odgovorio je agresivnom novinaru koji ga je non-stop zapitkivao o seksualnosti na konferenciji za medije povodom predstavljanja filma “Legend”. (Pročitaj: Beba liči na tatu: Tom Hardi i Šarlot Rajli dobili drugo dete)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Tom Hardy (@tomhardy)

Okrutni učitelj

Bez dlake na jeziku, uz ogromnu posvećenost poslu, Tom je pokazao da se do filmskog platna može stići sporednim putem. Dok su mnoge njegove kolege od malih nogu maštale da postanu glumci, on je u tinejdžerskom dobu radije razbijao noseve i brade protivnicima u uličnim tučama i krao automobile nego odlazio u bioskope kako bi odgledao neki od aktuelnih blokbastera.

Rođen 15. septembra 1977. u londonskom kraju Hamersmit kao jedinac slikarke En i pisca Edvarda Čipsa Hardija, Edvard Tomas Hardi imao je sve preduslove za razvijanje u liberalnom okruženju. U veoma ranom dobu naučio je šta znači sloboda i kako je može zloupotrebiti. Majka En, umetnička eterična duša koja mu je širom otvorila vrata slikarstva, književnosti i pozorišta, presudno je uticala na njegovo formiranje. Odrastao je u elitnom kvartu Londona, okružen vilama najbogatijeg sloja Britanaca. Iako mu roditelji nisu ispunjavali svaku želju, ni u čemu nije oskudevao.
- Odrastajući, mešate se s različitim ljudima. To sam i ja radio. Možete da sedite u g... ako želite ili možete da napravite nešto od sebe - rekao je Hardi u intervjuu Vanity Fairu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Tom Hardy (@tomhardy)

Dok je s majkom imao skladan odnos, kod oca je često nailazio na zid. Rezervisan i hladan, Čips Hardi nije mnogo pažnje poklanjao sinu. O tom komplikovanom odnosu Tom izbegava da govori.

Sledeći svoj buntovni duh i nasušnu potrebu da iznova pomera granice, u tinejdžerskim godinama više vremena je provodio na ulici nego u školi i kod kuće. Posebno je imao pik na nametanje stavova i autoriteta. Većinu konflikata rešavao je pesnicama.
- Kad bi mi neko kao desetogodišnjaku kazao ne radi to, moj instinkt je govorio “To mora da se uradi” - priseća se Hardi.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ire Hardy Fangirl (@tomhardysfangirl)

Tom Hardi - Ostati trezan

Kao 14-godišnjak shvatio je kako uz pomoć straha može da stekne prividnu popularnost. Kad bi prolazio školskim dvorištem, svi su mu se sklanjali, dok bi on tražio i najmanji razlog da svoj bunt i gnev sasuje nekome u lice. Tukao se za novac sa nekoliko godina starijim momcima. I nije loše prolazio, češće je davao nego dobijao batine. To ga je dodatno motivisalo da sanja o odlasku u specijalne jedinice britanske armije.
- Odrastao sam u komšiluku kao k... U tim godinama sam hteo da steknem samopoštovanje, da mi se ne zgadi svaki put kad se pogledam u ogledalu. Uvek sam bio nezadovoljan sobom. I to će me pratiti do kraja života.
U to doba, sa 13-14 godina počeo je njegov ples sa alkoholom i drogom. Kada je 2003. započeo rehabilitaciju, nije se zavaravao iluzijama da svoje poroke može kontrolisati. Znao je da je izlaz samo u potpunom raskidu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ire Hardy Fangirl (@tomhardysfangirl)

U danima kad su definitivno umrle njegove nade da će biti vojnik-specijalac, došao je na ideju da upiše školu glume. Delovalo mu je da bi na tom polju imao šta da pokaže i kaže. Nije pogrešio u proceni. Pošto su ga izbacili iz Richmond Drama Schoola, upisao je Drama Centre London, koji je deo univerziteta Saint Martins. Pre nego što je diplomirao, dobio je zanemarljivu ulogu u seriji “Braća po oružju” skuvanoj u kuhinji Stivena Spilberga i Toma Henksa. (Pročitaj: Susret s njim potpuno je promenio njen život – Opra Vinfri je ovo želela više od svega!)
Iste godine, 1998, pobedio je na takmičenju za supermodela “The Big Breakfasts Find Me”. Pravi glumački debi imao je u filmu “Pad crnog jastreba” Ridlija Skota 2001. Ta uloga mu je pomogla da najzad odluči čime želi da se bavi u životu, jer je u to vreme pokušavao da izgradi muzičku karijeru kao reper Tommy No 1. I pevanje mu je išlo sasvim solidno. Sa drugarom Edvardom Trejsijem, poznatijim pod nadimkom Eddie Too Tall, snimio je pesmu “Falling on Your Arse” koja se našla na britanskoj top-listi i koja je dobila nekoliko lepih kritika.
Kad je definitivno raskinuo sa kokainom, ekstazijem i alkoholom, počeo je da dobija sve znajčajnije uloge. Sazreo je veoma brzo. I njemu je bilo jasno da petu šansu možda neće dobiti, zbog čega je svakom novom poslu prilazio štreberski.
- Uvek dajem sve od sebe. I to je jedini ispravan pristup. Potpuni sam štreber - kaže glumac.

Još zanimljivih podataka o životu i karijeri Toma Hardija pročitajte u štampanom izdanju magazina Gloria.

Lana Dedić

Autor