Švedski akademik: Bob Dilan je nepristojan i arogantan

Autor:

21.10.2016 21:58

Foto:

Foto:



Kada je švedska Akademija nauka objavila da je američki pevač i tekstopisac ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost, verovatno ni slutili nisu kako će se situacija dalje odvijati. Obrazložili su da je nagrada pripala baš njemu  "jer je kreirao novi poetski izraz u američkoj poetskoj tradiciji", javnost se podelila a Bob Dilan se nije  oglašavao što su mnogi pripisivali njegovom genijalnom umetničkom duhu koji ne haje za priznanja.

Dilan nije odgovarao na pozive Akademije od kako je objavljeno da je on dobitnik. Zvaničnici Nobelovog komiteta su imali strpljenja i govorili da će se on svakako javiti. Međutim kako je vreme prolazilo i njihovom strpljenju se nazirao kraj.

Pesnik  nijednim gestom nije pokazao da je informaciju primio k znaju, sve do juče kada je na njegovom oficajlnom sajtu pored opisa novih pesama u delu “the Lyrics: 1961-2012” stajalo dobitnik Nobelove nagrade za književnost.  Informacija o Nobelovoj nagradi je jutros uklonjena.

Čini se da je upravo ovo bila inicijalna kapisla za Nobelov komitet.

- To je nepristojno i arogantno. Pokazao je kakav je - rekao je akademik Par Per Vastberg, prenela je švedska televizija "SVT".

Dilan je trenutno na turneji u SAD i tokom koncerata nije spominjao Nobelovu nagradu.

Dosad su jedino dva dobitnika odbila Nobelovu nagradu za književnost. Boris Pasternak 1958 i Žan-Pol Sartr 1964. godine.

 

Maja Gašić

Autor

Komentari. (0)

Loading