Suze i sećanja prijatelja i kolega: Poslednji pozdrav Predragu Ejdusu na sceni Narodnog pozorišta

Autor:

08.10.2018 16:31

Foto:

Foto:



Prijatelji i kolege poslednji put su se oprostili od barda srpskog glumišta Predraga Ejdusa na komemoraciji održanoj na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели ?osip ?roz ?ito (@_josipbroztito_) дана 29. Сеп 2018. у 12:45 PDT

O Ejdusu su govorili upravnik NP Dejan Savić, glumci Svetlana Bojković, Hana Selimović i Gordan Kičić, reditelji Tatjana Mandić-Rigonat, Jagoš Marković i Egon Savin, dramska spisateljica Vida Ognjenović, a poruke saosećanja kolega iz regiona pročitao je v.d. direktora Drame NP Željko Hubač.

Podsetivši na bogatu karijeru jednog od najboljih srpskih glumaca, koga su kolege obožavale, a publika i kritika veoma cenili, na 200 pozorišnih uloga i na više od 50 filmova, TV drama i serija, Savić je primetio da se u biografiji ne može napisati ni opisati ta vrsta privrženosti, ljubavi, odanosti, posvećenosti poslu, zanatu, strasti - glumi.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Милан Димић (@milan.dimic) дана 28. Сеп 2018. у 2:38 PDT

Savić se prisetio da je prvak Drame nacionalnog teatra i njegov nekadašnji upravnik u jednom trenutku igrao 27-28 predstava mesečno i pritom u svakoj bio drugačiji, različit i svoj i najavio da će Narodno pozorište pronaći način da se "sećanje na njega institucionalizuje”.

Bojković se prisetila Četrnaeste beogradske gimnazije i dramske sekcije kada je prepoznala u Ejdusu nešto posebno iako je on tvrdio kasnije da tada nije razmišljao o glumi.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Jugoslovenska kinoteka (@jugoslovenskakinoteka) дана 6. Окт 2018. у 12:06 PDT

-Kada se njegova strast za glumom dočepala svog prostora, bilo je jasno da je taj razbuktali dar uzeo i publiku pod svoje. Ogromna količina rada, podstrekivana strašću, radoznalošću, istražilaštvom i ljubavlju, stvorila je od Predraga Ejdusa velikog raskošnog glumca, nepresušne energije. Voljen i cenjen od kolega, studenta, publike, bio je jedinstven i neponovljiv - istakla je Bojković, dodavši da je tajna kako je pored tolike posvećenosti glumi uspevao da punim plućima živi i ono što se zove "normalnim životom”.

Ona je podsetila i da je Ejdus jednom prilikom rekao: "Nemam iluzija da pozorište može da izmeni ni vreme ni društvo, ali ono nas očovečuje, čini duhovnijim, civilizovanijim”.

Ognjenović je Ejdusa nazvala "glumcem protiv običnosti”.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Sloboda (@sloboda_micalovic_boba) дана 29. Сеп 2018. у 12:58 PDT

-Divila sam mu se što je imao taj iznutra šaržirani impuls života koji se nije dao slabosti već je kidisao na nju kao dete i opirao se kraju... Živeo je, radio, mislio, voleo i ne voleo, verovao i poricao, u stalnom paničnom bekstvu od svake običnosti. Kao izbeglica od svega običnog nastanio se na sceni gde je mogao nesmetano da neuobičava svega čega se dotakne - rekla je Ognjenović.

Marković smatra da je Ejdus, svojom odanošću teatru i ljubavlju, bio član svih pozorišta i onih u kojima nije igrao, svojom umetničkom vrednošću, svojom igrom prvak i onih teatara u kojima nije igrao.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Telegraf.rs (@telegraf.rs) дана 8. Окт 2018. у 6:49 PDT

-Ovaj svod Narodnog pozorišta čuva seni i glasove najvećih. On ide tamo gde su Raša i Dobrica, Mira i Olivera, Žanka i Bobićka, ide u legendu koja čuva najveće vrednosti našeg duha, našeg jezika, naše umetnosti. Pokazao je da pozorišna umetnost nije prolazna, ti joj daješ večno trajanje - poručio je Marković.

Savin je zahvalio Ejdusu za sve likove u predstava koje su napravili zajedno, ocenivši da je njegovim odlaskom "pala zavesa na jedno razdoblje u istoriji srpskog pozorišta, razdoblje velikana scene”.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели ??Београдски Bремеплов?? (@beogradski_vremeplov_011) дана 28. Сеп 2018. у 1:46 PDT

Kičić se prisetio "čika Pece”, kasnije kolege sa kojim je imao čast da deli scenu, posebno u predstavi "Amadeus”, njegove gladi za životom, beskrajne hrabrosti i potpunog predavanja pozorištu.

Komemoracija je završena poetskim sećanjem glumice Vanje Ejdus na oca i dugim aplauzom okupljenih u Narodnom pozorištu.