Spektakularno otvaranje olimpijskih sportskih Igara malih zemalja Evrope: Princ Albert od Monaka u Budvi (foto galerija)


Princ Albert od Monaka, princeze Luksemburga i Lihtenštajna, kao i regent San Marina uživali su u Budvi u svečanoj olimpijskoj ceremoniji otvaranja najvećeg sportskog dešavanja u Crnoj Gori – Igara malih zemalja Evrope, koji se održavaju pod pokroviteljstvom Evropskog olimpijskog komiteta, osamnaesti put.

Svečanu ceremoniju režirao je crnogorski reditelj Nikola Vukčević, na poziv Olimpijskog komiteta Crne Gore.

Multimedijalni program, u kome je preko 250 učesnika spreman je u proteklih godinu dana, a priča je prikazana u deset slika: od antičkih mitova osnivanja grada Budve, Kadmove portage za sestrom Evropom, preko štampanja prve ćirilične knjige Oktoih, topljenja slova obodske štamparij – u metke za odbranu slobode, preko mitskog junaka bitaka i pismenosti – Marka Miljanova, sudbine crnogorske princeze i italijnske kraljice Jelene... do planetarne solidarnosti sa Crnom Gorom nakon razarajućeg zemljotresa 1979. godine.

Princ Albert od Monaka

Oko 2200 zvanica – imalo je priliku da dva sata uživa u pravom spektakularnom programu – između ostalih predsednik Evropskog olimpijskog komiteta – Janez Kocjančić, predsednik Crnogorskog olimpijskog komiteta Dušan Simonović, kao i brojni predstavnici diplomatskog kora u Crnoj Gori, te brojne javne ličnosti Crne Gore i regiona.

Olimpijska sportska svečanost, Igre malih zemalja – okupiće preko 1000 sportista u 122 sportske discipline, po prvi put na ovom nivou u Crnoj Gori.

U foto galeriji pogledajte kako je bilo na svečanom otvaranju…

Autor: Gloria.rs
Foto: Aleksandar Jaredić
Podelite sa prijateljima:
Tagovi