Slatko iščekivanje Nebojše i Dragane Ilić: Sve je došlo prirodno, spontano i nevezano za godine

Autor:

14.07.2019 20:00

Foto:

Foto:



Tim menadžer košarkaške reprezentacije Srbije Nebojša Ilić i njegova supruga Dragana s nestrpljenjem očekuju rođenje prvog deteta uvereni kako su spremni za roditeljska iskušenja, uprkos tome što su u zrelim godinama

Sve ide u prilog tome da će sportski direktor Košarkaškog kluba Crvena zvezda i tim menadžer reprezentacije Srbije Nebojša Ilić (51) biti na Svetskom prvenstvu u košarci u Kini kad njegova supruga Dragana Ilić (40) na svet bude donosila njihovo prvo dete - devojčicu. Iako će se kao roditelji ostvariti u zrelim godinama, uvereni su da im je to došlo baš onda kad je trebalo.

- Normalno je da čovek želi dete i da razmišlja o tome tokom života, ali uvek treba da se desi pravi trenutak za dobijanje potomstva - smatra Nebojša i nastavlja: - Ništa se ne može na silu. Ne volim da forsiram stvari, ionako se moramo voditi zadatim životnim okolnostima. Malo toga zavisi od nas, ali eto, Dragana i ja smo razmišljali u istom pravcu. Upoznali smo se, počeli da se zabavljamo, zavoleli se, venčali i sad čekamo bebu. Sve je dolazilo prirodno, spontano i nevezano za godine.

Vest o tome da će se u porodici Ilić roditi devojčica svi iz njihovog bliskog okruženja dočekali su sa oduševljenjem.

- Kad su čuli da mi je supruga trudna, svi u Zvezdi su bili začuđeni, a oni koji me slabije poznaju pitali su me: “Koje ti je to dete po redu?”

Jedan od omiljenih članova našeg nacionalnog tima ne želi da se raduje unapred. Veruje da će ga nalet euforije zahvatiti prvo kad mu jave da se Dragana porodila, onda i kad bude video bebu.

- Razmišljam, polako, ima vremena za radovanje, a možda i samo odlažem trenutak prevelikog uzbuđenja. Računam, sad je prošao sedmi mesec, ušli smo u osmi, veseliću se kad beba dođe na svet. Zasad se dobro držim, videćemo kako ću se ponašati uskoro.

Dragana nije ni osetila trudnoću. Uživa u otkrivanju novih stvari u vezi sa drugim stanjem i bebom uverena da je tek sad spremna da postane mama.

- Dok nisam upoznala Nebojšu, nisam razmišljala o deci. Možda to zvuči sebično, ali želela sam da se razvijam kao ličnost, da radim, obiđem svet. Oduvek sam volela decu, ali nikad nisam bila od onih što polude kad vide bebu. Naravno, tokom života nailazila sam na pritiske okoline koja mi je postavljala pitanja: Kad ćeš se udati? Ili kad ćemo dobiti unuče? U jednom trenutku takva pitanja su prestala. Nisam mogla da isplaniram kad ću da postanem majka, ali mislim da sam ostala u drugom stanju baš kad je trebalo. Sve i da sam htela drugačije, to su neke stvari veće od nas, ne može sve da se isplanira. I ranije su žene starije od 40 rađale zdrave i prave bebe, a pogotovo je to slučaj danas, kad su se pomerile starosne granice za sve. O deci nikako nisam razmišljala u svojim tridesetim godinama.

Nastavak teksta na sledećoj strani...

NEDOUMICA OKO IMENA

Nebojša kaže da Dragana nije komplikovana trudnica.

- Najizazovnija situacija sa kojom smo se susreli u proteklom periodu jeste ta što živimo na trećem spratu, a nemamo lift. Šalim se, sve je u najboljem redu, pa i penjanje uz stepenice. Trudim se da olakšam Gagi koliko je moguće. Iako je u vezi sa trudnoćom sve za nas novo, baš kao i onima koji u dvadesetim čekaju bebu, na dnevnom nivou nema tu mnogo nepoznanica. Kupujem joj sve što joj se jede, vozim je i odvozim od lekara, šetamo, pričamo, družimo se. Pozitivan stav je najbitnija stavka u svemu, pa i u trudnoći. To je nešto čemu me je sport naučio. Između nas dvoje, kao i u sadašnjoj reprezentaciji Srbije, vlada odlična energija, razumemo se i igramo za isti cilj.

Mada nova članica porodice Ilić dolazi na svet za nekoliko nedelja, još za nju nisu odabrali ime.

- Čekamo da se rodi. Supruzi sam prepustio odluku o imenu, ja ću, hteo - ne hteo, morati da se složim. Spominjali smo ime Draganine bake Gospave, koje mi se veoma sviđa, kao i Natalija, kako se zove moja mama. Jeste lepo ime, ali kako po majci da nazovem dete? Šalimo se stalno na tu temu, a i prijatelji nas zezaju, sugerišu nam svašta.

I dok Dragana čita knjige o ponašanju trudnica i nezi beba, Nebojša zabušava, a ponekad i pobegne sa časa.

- Dragana do detalja studira sve što je očekuje u trudnoći, i to u svakoj nedelji, pa mi prenosi. Mene toliki podaci traumiraju, ne volim da se opterećujem nečim što je prirodna stvar, ali, iskreno, naučio sam mnogo. Plus, oko svega nas savetuje i moja rođena sestra, načelnica anestezije u GAK-u, upućuje nas na razne stvari u vezi sa bebom. Svakodnevno sam u tome, upoznao sam se sa svim čudnim terminina, znam i šta je folna kiselina, šta utrogestan, a šta progesteron.

Nedavno su proslavili prvu godišnjicu braka.

- Išli smo sa kumovima i prijateljima u restoran gde smo pravili venčanje. Inače, nevezano za godišnjicu, mi se svakog 24. u mesecu okupimo i izađemo na piće ili na večeru.

Maja Gašić

Autor