Sećanje na Unu, Dečku, Tvigicu, Sonju Čvorović, gospođicu Juliju: Deset godina od smrti Sonje Savić (foto/video)

Autor:

23.09.2018 13:53

Foto:

Foto:



Na današnji dan pre deset godina preminula je Sonja Savić, jedna od najdarovitijih i najosobenijih glumica jugoslovenskog i srpskog filma.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Sonja kao Milica u tv-filmu "Karlovački doživljaj 1889" (1983), režija Miloš Radivojević #sonjasavic #srpskiglumci #glumica #misaradivojevic #jugoslovenskakinematografija #tvmovie #domacifilm #exyu

Објава коју дели Sonja Savić ? ? ? (@sonja__savic) дана 11. Дец 2017. у 10:58 PST

Rođena je 15. septembra 1961. u Čačku. Glumom je počela da se bavi u amaterskim družinama, a 1982. godine diplomirala je na Fakultetu dramskih umetnosti. Tokom karijere bila je prepoznatljiva kao glumica sa promuklim glasom i imidžom urbane devojke.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Sonja Savić ? ? ? (@sonja__savic) дана 2. Сеп 2017. у 5:13 PDT

Sonja Savić proslavila se 80-ih godina ulogama u nekim od kultnih filmova jugoslovenske kinematografije, a poslednje uloge ostvarila je u filmovima “Princ od papira” Marka Kostića (2008), “Od groba do groba” slovenačkog reditelja Jana Cvitkoviča (2005) i “Jug jugoistok” (2005) Milutina Petrovića.

Na Filmskom festivalu u Veneciji nagrađena je 1985. godine za ulogu u filmu “Život je lep”, a za nezaboravnu ulogu u filmu “Šećerna vodica” dobila je Gran pri “Ćele kula” na Filmskim susretima u Nišu, kao i nagradu na Festivalu igranog filma u Puli.

Iako je na početku karijere dobijala ponude da bude prvakinja gotovo svih najvećih pozorišnih kuća, sebe nije videla u institucionalnom pozorištu, pa dok je u prvoj polovini 80-ih snimala filmove gotovo na svakih par meseci, 90-ih je, na pragu zrelosti, odabrala život van institucija, kritički društveni stav i bavljenje eksperimentalnim pozorištem i video umetnošću.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Sonja Savić u debitantskoj ulozi na televiziji, 1972. #sonjasavic #sonjasavić #debitant #televizija #glumica #jugoslovenskakinematografija #jugoslavija #bardoviglumista

Објава коју дели Fragmenti prošlosti (@fragmentiproslosti) дана 16. Феб 2018. у 3:46 PST

Oprobala se i kao rediteljka, pa je, između ostalog, 2003. godine snimila film “Šarlo te gleda”, intimno dokumentrano-igrano ostvarenje posvećeno kultnoj beogradskoj grupi Šarlo akrobata i svim “nezapisanim, a najinspirativnijim mladim umetnicima Slovenije, Zagreba i Beograda - ex YU vaninstitucionalcima”.

Vodila je poslednjih godina života i TV pričaonice na pojedinim beogradskim stanicama, a između ostalog, igrala je u nekadašnjem klubu Akademija multimedijalnu monodramu “Tajna venčane fotografije” Olge Stojanović.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

“Живот је леп”, 1985. играју: Раде Шербеџија, Соња Савић, Драган Николић, Павле Вујисић, Љубиша Самрџић... у филму пева: Драгана Шарић(Беби Дол) режија: Боро Драшковић *** За улогу у овом филму Соња Савић освојила је награду за најбоеу женску улогу на филмском фестивалу у Венецији.*** #zivotjelep #lifeisbeautiful #1985 #sonjasavic #radeserbedzija #dragannikolic #draganasaric #bebidol #jugoslovenskifilm #exyufilm #jugoslovenskakinematografija #kinematografija #film #movie #moviescenes #act #actress

Објава коју дели s t e v a n b o ž a n o v i ć (@stevanbozanovic) дана 15. Сеп 2018. у 3:07 PDT

Njenom životu i radu posvećen je dokumentarni film “Sonja” Dragane Kanjevac, koji sadrži i svedočenja kolega i prijatelja.

Jedna od najtelentovanijih glumica sa naših prostora, preminula je 23. septembra 2008. godine kada je u stanu u Kursulinoj ulici pronađena mrtva. Lekari su mogli da konstatuju smrt, a prema podacima nakon obdukcije preminula je usled prevelike doze narkotika u 48. godini života.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

U Sonjinu čast: tradicionalna manifestacija "Sonjin septembar", u organizaciji Umetničke galerije "Nadežda Petrović", ove godine se održava u Jugoslovenskoj kinoteci u Beogradu. Program, koji se sastoji iz dva dela, počinje 11. septembra multimedijalnom izložbom "Sonja Savić: devojka iz grada", a potom sledi projekcija filma "Živeti kao sav normalan svet" Miše Radivojevića čime će poceti i retrospektiva igranih filmova Sonje Savić. #sonjasavic #actress #filmactress #glumica #srpskiglumci #urbanlegend #avantgarde #umetničkagalerijanadeždapetrović #jugoslovenskakinoteka #srpskakinematografija #jugoslovenskakinematografija #misaradivojevic #film #europeancinematography #exyu #beograd @jugoslovenskakinoteka

Објава коју дели Sonja Savić ? ? ? (@sonja__savic) дана 10. Сеп 2018. у 7:15 PDT