Priznanje stiglo na Mećavnik: Emir Kusturica u društvu Kastra, Mandele i Čaveza


Reditelj Emir Kusturica ovogodišnji je laureat nagrade Mkiva humanitarne fondacije iz Južne Afrike, priznanja koje su prethodno dobili Nelson Mandela, Fidel Kastro, Ugo Čavez, Olaf Palme, Salim Ahmed Salim.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Kata Mihajlov 📷 (@kata_cvijov_photography) дана

Kusturici će priznanje danas na zatvaranju “Kustendorfa”, uručiti predstavnik Mkiva fondacije Zolani Mkiva, koji je samo zbog toga došao u Drvengrad.

Kuvano vino, rakija i jedan rođendan: I holivudske zvezde dočekale Srpsku novu godinu (foto)

Mkiva je istakao da su odlučili da nagrade priznatog reditelja za izuzetna dostignuća, za sve što je uradio do sada, a što je naišlo na odjek u Južnoj Africi zahvaljujući “dobrim pričama kojima je dotakao milione ljudi izvan svoje domovine”.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели La Vie (@lavie.rs) дана

Stana Katić oduševljena Mećavnikom: Priroda je prelepa i vrlo sam zahvalna što sam ovde (foto/video)

On je fenomen ne samo u Srbiji i na Balkanu, već i u Africi. Mi ga pozdravljamo zbog njegovih dela i vreme je da Afrika podigne ruku i kaže da u njemu i njegovom stvaralaštvu nalazimo izraz koji dotiče naše duše i zbog toga on dobija nagradu koja je poznata kao Mkiva humanitarna nagrada i jedno je od najviših priznanja koja dolaze sa afričkog kontinenta – rekao je Mkiva u izjavi Tanjugu i RTS-u.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Marie Sorbier (@marie_sorbier) дана

Mkiva nagrada se dodeljuje od 1999. godine i prvi dobitnik je Nelson Mandela.

Emir Kusturica nikada nije nastupao u Africi, ali zahvaljujući medijima njegovo stvaralaštvo prelazi granice i njegovo delo nalazi odjeka u mnogim zajednicama sveta. Zato smo odlučili da dođemo na “Kustendorf”, koji je ovaploćenje njegovog stvaralaštva kako bi mu uručili priznanje na mestu koje simboliše njegova dostignuća – objasnio je Mkiva, izrazivši nadu da će im Kusturica uzvratiti posetu.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Литературно (@takliteraturno) дана

Kusturicu je prvo iznenadio jezik kojim je napisan mejl u kome ga predstvanici Mkiva fondacije obaveštavaju o priznanju.

Mat Dilon: O balkanskoj muzici, počecima na filmu i susretu sa Kusturicom

To je poetska verzija engleskog jezika kojim su mi se obratili sa puno časti i atributa. Kada sam sada čuo da je u pitanju ozbiljna fondacija iz Južne Afrike i da su nagradu dobili Čavez, Kastro, Olaf Palme, onda mi je zazvučalo kako valja – rekao je Kusturica.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Dina Letova photography (@dina_letova) дана

To je nagrada koja se, čini mi se, zove “Šampion ljudskosti”, što jedino iz Afrike može da dođe, pošto je samo tamo ljudskost još ona faza koju smo mi ostavili iza sebe. A pošto smo uglavnom zapadno orijentisani i to prema onome što ne valja, onda je to još veće iznanađenje -istakao je Kusturica.

Autor: Gloria.rs
Foto: ATA-images/ Instagram
Podelite sa prijateljima:
Tagovi