Preminuo legendarni britanski glumac Kristofer Li

Autor:

11.06.2015 15:08

Foto:

Foto:



Britanski glumac Kristofer Li, široj publici najpoznatiji po ulozi Drakule kao i Sarumana, jednog od junaka epskog ostvarenja “Gospodar prstenova”, umro je u nedelju u bolnici u Londonu u 93. godini.

Imao je titulu plemića (foto: Profimedia)

Kako prenose britanski mediji, legendarni glumac je zbog problema sa disanjem i srcem pre tri nedelje prebačen u bolnicu gde je proslavio svoj 93. rođendan.

Slavu je stekao tokom 1950-ih glumeći u horor filmovima studija Hamer, ali su poslednjih 15 godina njegove karijere bile najplodonosnije.

Igrao je u “Ratovima zvezda”, u “Gospodaru prstenova” i “Hobitu”, a ostaće upamćen i kao jedan od najboljih negativaca u filmovima o Džejmsu Bondu s kojim je bio u posebnoj vezi, s obzirom na to da je tvorac agenta 007, Ian Fleming, bio njegov bliski rođak. Uspostavio je i odličnu saradnju sa Timom Bartonom koji ga je angažovao u nekoliko svojih filmova kao što su “Alisa u zemlji čuda” i “Uspavana lepotica”.

Foto: Profimedia

Ipak, najponosniji je bio na ulogu u filmu “Jinnah” u kojem je tumačio lik osnivača Pakistana. "To je bez sumnje najznačajnija uloga koju sam ikada odigrao, jer je odgovornost na mojim plećima bila ogromna", objasnio je on.

Li je 2009. od kraljice Elizabete II dobio plemićku titulu, a dve godine kasnije mu je uručena BAFTA nagrada za životno delo. Tada je izjavio da se nikada neće penzionisati.

Mrzim dokolicu. Kada umrem želim da umrem u čizmama.

Planirao je da glumi u filmu “The 11th” sa Umom Turman čije snimanje treba da počne u novembru.

Ostaće mu neostvarena jedna velika želja - da radi sa holivudskom legendom Klintom Istvudom.

Suprugom Birgit oženio se 1961. i s njom ima ćerku Kristinu.

izvor: Tanjug.rs
Goran Anicic

Autor

Komentari. (0)

Loading