Preminuo glumac Maks fon Sidov

Autor:

09.03.2020 17:05

Foto:

Foto:



Švedski glumac, koji je ostvario zavidnu karijeru u Holivudu, preminuo u svom domu u Francuskoj u 90. godini

Legendarni filmski glumac Maks fon Sidov preminuo je u 90. godini, potvrdio je njegov agent. Švedski dramski umetnik, koji je od 2002. godine imao francusko državljanstvo, umro je u svom domu u Francuskoj, a za sada nije saopšten uzrok smrti.

Karijeru je počeo 1949. godine a glumio je u više od 130 filmova i TV serija. Slavu je stekao sarađujući sa švedskim rediteljem Ingmarom Bergmanom, sa kojim je snimio 11 filmova. Prvi u nizu je bilo čuveni “Sedmi pečat” u kojem je tumačio lik viteza Antonijusa Bloka koji pokušava da nadmudri Smrt tako što će je pobediti u partiji šaha.

Jedna od njegovih najprepoznatljivih uloga bila je i rola sveštenika u hororu klasiku “Isterivač đavola”.

Pamte se njegove kreacije u filmovima “Najveća priča ikad ispričana”, “Fleš Gordon”, “Hana i njene sestre”, “Zatvoreno ostrvo” Martina Skorsezea i “Suvišni izveštaj” Stivena Spilberga.

Dobitnik je mnogo nagrada. Dva puta je bio nominovan za “Zlatni globus”, kao i za Oskara, za najboljeg glavnog glumca u filmu “Pele osvajač” iz 1987. godine i za sporednog glumca za dramu “Jako glasno i neverovatno blizu” iz 2011. godine.

Pozajmljivao je glas u crtanoj seriji “Simpsonovi”, a mlađim generacijama Sidov je poznat iz filma “Ratovi zvezda: buđenje sile” i serije “Igra prestola”.