Preminuo Bora Drljača: Slomila me bolest, ne volim smrt, al' šta ću, ne znam kako će ovaj svet bez Bore

Autor:

12.10.2020 11:30

Foto:

Foto:



Preminuo Bora Drljača, čovek kojeg su volele sve generacije, ne samo zbog pesama, već zbog optimizma, razigranog duha i šala kojima se borio protiv svakodnevnih problema. Njegov sin je izjavio za domaće medije da je pevač imao melanom koji se proširio na mozak, ali da se borio do poslednjeg dana. 

Bora je preminuo u 80. godini posle duge borbe sa opakom bolesti.  Pevač je u jednom od svojih poslednjih razgovora za medije, nagovesetio svoj kraj, ali nije odustajao i borio se do kraja.

Jedna od želja mu je bila da postane deda, da ima unučiće.

- Patim što nemam unučadi. Za čega sam sve ovo stvarao? Jedino ja da napravim dete. Bio sam budala, Rada ostala u drugom stanju i ja joj rekao da očisti. Bila je baba, reko gde ćeš ti sad da rađaš. Želeo sam žensko dete. Nema ništa lepše za roditelje od ženskog deteta. Sinovi su barabe, muškarci nemaju osećaj kao što ima žensko. Želeo bih da sam zdrav kao nekada. Da jurim ribe, da ih vodam. Nema koja nije htela, a sad se bliži kraj... Što se tiče životnih grešaka, to kad me pitaš, da ti kažem da ih je malo bilo. Imao sam sreće, a bogami i pameti. Nisam imao nekih težih povreda. Moje pesme ostaju narodu zato što su životne. To je moje bogatstvo. Moj početak i kraj - rekao je pevač u nedavnoj ispovesti za Kurir.

Bora je rekao da voli život, ali da ga je bolest iscrpela i da ne planira ništa u budućnosti:

- Kakva budućnost?! Nemam ja budućnost. Bar da živim još godinu, dve, tri dana i da umrem. Ako uspem da proguram još koju više i to ti je. Slomila me bolest. Ne volim smrt, al' šta ću. Kad dođe vreme. Ne znam kako ćete bez mene, kako će ovaj svet bez Bore. Volim život i nauživao sam se, al' još pet-šest da doživim i nek ide u božju mater. Operisao sam bubreg, debelo crevo, melanom, četiri-pet puta sam išao pod nož. Znam samo da ću biti sahranjen pored moje prve žene. Napravio sam spomenik, nisam stavio sliku, ali sve je završeno. Takav je život.

Bora Drljača je tokom života vodio Tviter nalog, što nije baš bilo svojstveno njegovoj generaciji. Tvitovima je uveseljavao sve, ali je taj nalog nedavno ugašen.

Ipak, ostala je uspomena na njegove reču u vidu Instagrama koji je i dalje otvoren i njegove šale su mlađe generacije prihvatile i sigurno će ga se sećati i po tome.

https://www.instagram.com/p/CFIr6lqBmCA/

"Kako ste danas?", "Kako provodite noć? Ja uživam", "Nekad lep i mlad, sada sam samo lep", "Vreme je za film posle današnjeg roštilja", bili su samo mali deo njegovih misli koje je prenosio na društvene mreže.

Govorio je Bora Drljača tu i o svojim navikama, koliko je kafe popio, u kakvom je raspoloženju, da li je išao u šetnju. Vodio je na neki način elektronski dnevnik.

https://www.instagram.com/p/CD9mvmQB5RL/

Vest o smrti Bore Drljače potresla je mnoge njegove kolege i prijatelje koji se sada opraštaju od njega. Saša Popović oglasio se tim povodom i istakao koliko mu je žao zbog njegove smrti.

"Bora je bio ljudina, pevačina, uvek spreman za šalu, uvek raspoložen. Govorimo o velikom profesionalcu, o pevaču koga smo svi neizmerno voleli. Žao mi je sto se opraštamo od njega, hvala mu za sve! Saučešće njegovoj porodici i prijateljima, ali i svim poštovaocima njegove muzike", rekao je Popović za Kurir.

https://www.instagram.com/p/CESdn3Mhuni/

Njegove kolege pune su lepih reči i sećanja na vreme provedeno sa njim. Među njima je i Ana Bekuta koja Boru zna decenijama:

“Boru ću pamtiti po njegovom osmehu, po prijatnom i lepom glasu, žao mi je što je otišao, puna sam poštovanja za njega”, rekla je Ana Bekuta.

Snežana Đurišić je istakla za Pink.rs da joj je veoma žao što je Bora preminuo i da je bio dobar čovek.

"Bora je bio dobar pevač, kolega i čovek vedrog duha. Njegove pesme su obeležile višedecenijsko vreme i samim tim dugu karijeru vrednu poštovanja. Upućujem iskreno saučešće porodici" - poručila je Snežana.

"Ovo je jedna od najbolnijih smrti koja me je zadesila kada su kolege u pitanju! Potresena sam, ne znam koliko ću rečita moći da budem.. On je neko sa kim sa odrastala, sve svoje prve koncerte i velike i male nastupe imala sam sa njim... Ne znam ni sama koliko smo zajedno putovali, sendviča podelili i ručaka pojeli! To je bio čovek koji je sa lakoćom živeo, lakoćom pevao sa lakoćom ga je publika prihvatila i cela nacija zavolela. Tako je čini se neki dan kada smo se čuli rekao da je smrt sastavni deo života, bio je glasan, a otišao je tako tiho, teško mi je zaista. S lakoćom je i preminuo, a to je najbitnije jer se nije mučio" - rekla je Goca Lazarević za pomenuti medij.

Njegov veliki prijatelj Era Ojdanić sa velikim bolom prihvatio je ovu vest.

- Mnogo mi je teško. Dobar čovek i dobar domaćin je bio, sve je radio kako treba. Šta reći posle 55 godina našeg druženja, uvek smo se šalili i pravili šou programe, ma toliko mi je teško - između jecaja izustio je Era za Blic i ispričao da je Bora Drljača sa njim poslednji put razgovarao na jednom snimanju:

- Pre mesec i po dana smo se videli na Košutnjaku, pitao sam ga kako je, kaže: "Vidiš kako sam, pola me nema, oslabio sam"... Pre jedno dve nedelje sam ga uporno zvao ali mi se niko javljao nije, nisam znao šta je. Nakon toga, evo pre tri dana stigne mi sa njegovog broja poruka, verovatno deca: Bora je danas izašao iz bolnice imao je zračenja, karcinom na mozgu. I eto... Dobar čovek je bio, najbolji!

M G

Autor