Holivudske dive o teškoćama postporođajne depresije

Autor:

18.10.2016 21:58

Foto:

Foto:



Rođenje deteta je najradosniji momenat u životu svake žene. Ipak, neke majke ovo doba pamte kao period ispunjen tužnim i depresivnim osećajima, koji su karakteristični za postporađajnu depresiju.

Smatralo se da se ovo dešava retko, međutim najnovija istraživanja tvrde da  15-20% mama oboli od ove bolesti. U tom periodu žene mogu da iskuse osećanja koja im nije lako da razumeju i priznaju, ni sebi, ni drugima.

Poznate dame nisu imune na postporođajnu depresiju, a o teškoćama sa kojima su se susrele govore bez ustezanja.

Hajden Panetijer

Glumica koja je ukrotila najbolje boksera sveta Vladimira Klička, nakon rođenja ćerke Kaje prošla je kroz težak životni period- Ima mnogo ljudi koji misle da to nije stvarno, da to nije tačno, da je nešto što su žene umislile, ili kažu  Ma, to su hormoni. To je nešto što je potpuno nekontrolisano. Zaista je bolno i zaista strašno i ženama treba puno podrške - rekla je tada Hajden. Ona se dobrovoljno prijavila za lečenje postporođajne depresije.

Kortni Koks

Glumica koju publika pamti po ulozi Monike Geler u seriji "Prijatelji" susrela se sa istim problemom 2005. godine kada je rodila ćerku.

-Imala sam nesanice i bila sam ozbiljno depresivna. Nisam znala šta mi se događa dok nisam otišla kod doktora koji mi je postavio dijagnozu. Hormonska terapija i prijatelji su mi pomogli da se izvučem iz toga- rekla je glumica koja ćerku ima iz braka sa kolegom Dejvidom Arketom.

Gvinet Paltrou

-Bila sam na dnu. Bila sam robot. Ništa nisam osećala, Nisam imala nikakvih materinskih osećanja prema njemu. Bilo je jezivo, ispričala je glumica o krizi koju je prošla nakon rođenja sina Moziza -Bogu hvala, nisam ni pomišljala da mu naškodim, ali nikako nisam mogla da se uključim, a kad gledam njegove slike sa tri meseca, uopšte se ne sećam tog vremena- dodala je i otkrila da je  suprug, frontmen britanske grupe "Koldplej" Kris Martin bio taj koji joj je pomogao da prevaziđe probleme.

Dru Barimor

Kao i Gvinet i Dru Barimor je depresija zadesila nakon rođenja drugog deteta -Nisam znala šta mi se dešava jer sam nakon rođenja prvog deteta bila presrećna. Pokušavala sam da shvatim zašto mi se to dogodilo, rekla je glumica.

 

Alanis Moriset

Dobitnica Gremija i ranije se susretala sa depresijom, ali tvrdi da je iznenadio intezitet depresija sa kojom se susrela nakon rođenja sina.

-Osećala sam kao da sam pokrivena katranom i sve je bilo 50 puta intezivnije i teže- rekla je pevačica koja je u junu rodila ćerku.

Komentari. (0)

Loading