Poslednji pozdrav voljenom muzičaru: Održana komemoracija Oliveru Dragojeviću (video)

Autor:

31.07.2018 16:41

Foto:

Foto:



U Splitu je danas u prisustvu državnog vrha održana komemoracija povodom smrti pevača Olivera Dragojevića, a odlukom Vlade širom zemlje državne zastave su spuštene na pola koplja

-Od nedelje smo svi izgubili nekog svog. Nama muzičarima on je bio svetionik, putokaz kojim putem krenuti, kako istovremeno biti najveći i najskromniji -rekao je muzički producent Nikša Bratoš, prenela je N1.

Ostavio trag u beskraju: Ceo region se oprašta od Olivera Dragojevića (foto)

Od Olivera se na komemoraciji oprostio i autor mnogih Oliverovih kompozicija, pesnik Jakša Fiamengo, rekavši da se s Oliverom teško rastati.

-Tvoj odlazak nismo mogli sprečiti, ali možemo sprečiti da odeš iz našega srca -rekao je Fiamengo.

Kompozitor i pevač Zlatan Stipišić Džiboni, jedan od Dragojevićevih najbližih saradnika i prijatelja, podelio je sa okupljenima u splitskom HNK sećanje na jedan događaj od pre dve godine.

-Zima. Oliverova kuća. Prva vrata, prvi komšija je ribarnica. S druge strane jedna konoba zove se Ribar i gledam ga kako veže brod. Zima, strašna bura. Veže se i on i sinovi. Nosi kesu s ribom što su uvatili. To je ta slika koju želim da podelim sa vama. Njegovo rodno mesto. Kuća, familija, njegovo more. Gde je tu muzika? Slika je puna muzike. I Stine i Nocturno i Cesarica i Moj lipi anđele - govorio je plačući Džiboni.

Dva broda Hrvatske ratne mornarice učestvovaće danas u Splitu na ispraćaju Olivera Dragojevića, gde će od gata sv.Nikole isploviti prema Veloj Luci.

Izgubio najvažniju bitku: Preminuo Oliver Dragojević

Ispraćaj posmrtih ostataka Olivera Dragojevića biće u Splitu od Rive do Lučke kapetanije, gde će u 19.50 kovčeg biti ukrcan u katamaran za Velu Luku na ostrvu Korčuli.

Tamo će u sredu u 18 sati na lokalnom groblju groblju sv. Roka po lokalnim običajima biti obavljena sahrana legendarnog pevača i kompozitora.

Oko 500 brodica sa ostrva Hvara i Visa okupiće se večeras između luke Hvar i Paklenih otoka kako bi odale počast Dragojeviću, dok katamaran s njegovim kovčegom bude plovio tim morskim područjem u smeru Vele Luke na Korčuli gđe je odrastao.

Brodice koje budu okupljene između luke Hvar i Paklenih ostrva, trubljenjem će odati počast Dragojeviću dok katamaran s njegovim kovčegom bude prolazio pored Hvara.

Vlada Hrvatske u ponedeljak je, na inicijativu premijera Andreja Plenkovića donela odluku da utorak, 31. jul, proglasi Danom nacionalne sućuti. Po odluci Vlade, na svim zgradama u kojima su smeštena tela državne vlasti i tela jedinica lokalne i regionalne samouprave zastave su istaknute na pola koplja, a za razliku od Dana žalosti, nisu otkazane ranije planirane priredbe.

Poslednji nastup Olivera Dragojevića: Kako se legendarni muzičar oprostio od publike (video)

Prvi put se u Hrvatskoj na taj način nekome odaje počast. Oliver je proglašen i počasnim građaninom Splitsko-dalmatinske županije.

Објава коју дели Roger Malone (@expatinzagreb) дана 31. Јул 2018. у 2:23 PDT

Poslednji ispraćaj Olivera Dragojevića biće poslepodne iz crkve sv. Frane preko Rive odakle će katamaranom koji je obezbedila Vlada Hrvatrske isploviti prema rodnoj Veloj Luci, na ostrvu Korčuli gde će u sredu biti i sahranjen.

Ministarstvo odbrane saopštilo je da će dva broda Hrvatske ratne mornarice, raketne topovnjače RTOP-21 Šibenik i RTOP-42 Dubrovnik, učestvovati u ispraćaju Olivera Dragojevića, gde će od gata sv. Nikole isploviti prema Veloj Luci.

Oliver Dragojević umro je u nedelju u 71. godini u splitskoj bolnici pošto je izgubio bitku s teškom bolesti.

Iza njega su ostala 23 studijska albuma, brojne kompilacije, nagrade struke i publike, kao i brojni koncerti širom sveta. Poznat je po hitovima "Galeb i ja", "Oprosti mi, pape", "Molitva za Magdalenu", "Vjeruj u ljubav", "Svirajte noćas za moju dušu", "Nadalina (duet sa Borisom Dvornikom iz 1980)", "Što to bješe ljubav", "Cesarica" i mnogim drugim pesmama.