Pola veka od legendarnog nastupa: Kako su Bitlsi ispisali istoriju rok muzike

Autor:

30.01.2019 21:32

Foto:

Foto:



Danas je veoma važan datum za istoriju rokenrola. Pre tačno 50 godina održan je koncert legendarnih Bitlsa na krovu zgrade diskografske kuće "Apple Records" u Londonu.  Ovaj nastup, prvi na takvom mestu, smatra jednim od najboljih momenata u istoriji rok muzike.

"Liverpulske bube" su se 30. januara 1969. godine popeli na krov kompanije i, na iznenađenje prolaznika i policije, počeli da sviraju. Zvuci prepoznatljive muzike koji su dopirali sa krova zgrade okupili su brojnu publiku, a na ulicama Londona zavladala je žurka. Kada se policija popela na krov kako bi prekinula nastup, Bitlsi su obavestili okupljene da se koncert završava, ali su uspeli da sviraju još nekoliko minuta.

- Želeo bih da vam se zahvalim u ime grupe i nadam se da smo prošli audiciju - rekao je Džon Lenon na kraju istorijskog nastupa, čiji je bio i idejni tvorac.

- Bio je plan da sviramo negde na otvorenom, razmišljali smo gde bismo mogli a onda je on rekao: "Hajdemo na krov" - godinama kasnije ispričao je bubnjar Bitlsa Ringo Star.

Nedugo zatim, Bitlsi su se rasturili. Bend je snimio još jedan album - "Abbey Road", da bi se rasformirao u septembru 1969. godine.

Maja Gašić

Autor