Počinje 70. Kanski festival: Olivera Katarina stiže na Kroazetu, a evo ko se takmiči za Zlatnu palmu (foto/video)


Projekcijom filma “Ismael”s Ghost” francuskog reditelja Arnoa Deplešena večeras počinje 70. Kanski filmski festival, a do 28. maja za Zlatnu palmu nadmetaće se 19 ostvarenja.

Ceremoniju otvaranja vodiće slavna glumica i zvezda novog filma Emira Kusturice “Na mlečnom putu” Monika Beluči.

Italijanska zvezda u Kanu: Monika Beluči zadivila prefinjenim šikom i Guči torbom od 3.000 dolara (foto)

Najbolji film odabraće žiri u sastavu: španski reditelj Pedro Almodovar (predsednik), glumci Vil Smit (SAD), Džesika Čestejn (SAD), Anjes Žaui (Francuska), Fan Bingbing (Kina), reditelji Paolo Sorentino (Italija), Maren Ade (Nemačka), Park Čan-Vok (Južna Koreja) i francusko-libanski kompozitor Gabrijel Jared.


U konkurenciji za prestižnu Zlatnu palmu su filmovi “Wonderstruck” Toda Hajnsa sa Džulijan Mur i Mišel Vilijams u priči o dva gluva deteta koja žive paralelne živote u dvadesetim i sedamdesetim godinama prošlog veka, zatim “Jupiter’s Moon” mađarskog reditelja Kornela Mundruza o mladom izbeglici koji otkriva neverovatne moći nakon što je ranjen.

Sofija Kopola u Kan dolazi sa rimejkom filma iz 1971. godine u kome je igrao Klint Istvud, a ovoga puta Kolin Farel glumi ranjenog vojnika koji zavodi žene oko sebe, a pored njega igraju Nikol Kidman i Kirsten Danst. Mišel Azanavisijus, Oskarom nagrađen za ostvarenje “The Artist”, u Kanu će prikazati film “Redoubtable” o legendarnom reditelju Žan-Liku Godaru, Džejk Džilnhol i Tilda Svinton igraju u priči “Okja” južnokorejskog reditelja Bong-Jon-Hoa o devojci koja rizikuje sve da bi zaštitila džinovsku životinju.

Za Zlatnu palmu se takmiče i “The Meyerowitz Stories” američkog reditelja Noa Baumbaha sa Benom Stilerom, Emom Tompson, Kendis Bergen i Dastinom Hofmanom u glavnim ulogama, zatim drama o ratnom veteranu “You Were Never Really” Lin Remzi, kao i “Loveless” ruskog režisera Andreja Zvjaginceva.

U glavnom takmičarskom programu biće prikazan i film “Good Time” Džoša i Benija Safdija sa Robertom Patinsonom u ulozi pljačkaša banaka, Mihael Haneke predstaviće porodičnu dramu “Happy End” sa Izebel Iper koja se odvija na severu Francuske, a u pozadini priče je migrantska kriza.


Publika će gledati i “The Square” švedskog autora Rubena Ostlunda, “The Killing of a Sacred Deer” Jorgosa Latimosa sa Nikol Kidman i Kolinom Farelom u glavnim ulogama, “Rodin” Žaka Doalona u kome igra Žerar Depardje, “In The Fade” Fatiih Akina, “Amant Double” Fransoa Ozona.


Za Zlatnu palmu će se takmičiti i “120 Beats Per Minute” Robina Kampilja, “Radiance” Naomi Kavase, “The Day After” Hong Sang-Soa i “A Gentle Creature” Sergeja Loznice.

Ova godina će biti jedna od uspešnijih kada je u pitanju predstavljanje srpske kinematografije na Kanskom filmskom festivalu – biće prikazano osam filmova i potpisan Ugovor o saradnji između Francuske i Srbije, najavio je Filmski centar Srbije.

Posle 50 godina “Skupljači perja” ponovo u Kanu

U okviru programa “ACID TRIP” biće prikazano sedam srpskih ostvarenja, dok je u zvanični program “Kan klasik” uvršten film “Skupljači perja” (1967) Aleksandra Petrovića, koji se našao u selekciji 16 filmova od 1946. do 1992. godine “koji su stvarali istoriju kanskog festivala”. Petrovićev film, nagrađen Velikom nagradom žirija u Kanu 1967. godine, prikazuje se na inicijativu Jugoslovenske kinoteke i to je prvi srpski film u programu “Kan klasik”, a projekciji 24. maja prisustvovaće i Olivera Katarina.

U okviru programa “ACID TRIP #1: Serbia” Festival autorskog filma će predstaviti sedam filmova mladih srpskih reditelja: dva dugometražna i pet kratkih. Publika će 19. maja imati priliku da pogleda kratke filmove “Tranzicija” Milice Tomović, “Kamen u ruci” Stefana Ivančića, “Izlaz u slučaju opasnosti” Vladimira Tagića, “Dos patrias” Koste Ristića i “If I Had It My Way I Would Never Leave” Marka Grbe Singa.

Dugometražni film “Vlažnost” Nikole Ljuce na programu je 20. maja, a “Rekvijem za gospođu J” Bojana Vuletića 21. maj. U Kanu će tokom trajanja festivala biti potpisan Ugovor o saradnji između francuskog Nacionalnog centra za kinematografiju i pokretne slike i Filmskog centra Srbije, a jedan od glavnih ciljeva jeste razmena saznanja u oblastima koje su neophodne za pravilno upravljanje filmskim arhivama, naročito u oblasti tehničkih pitanja, kao i razvijanje međunarodnih koprodukcija i organizovanje susreta između francuskih i srpskih producenata.

Svoje učešće na Kanu su ove godine izborila dva srpska producenta koja će predstaviti svoje nove projekte. Jovana Nikolić će u okviru programa “Producenti na potezu” predstaviti projekat dokumentarnog filma “Crna svadba” koji režira Dragan Nikolić, a Milan Stojanović će u okviru “Producentske mreže” predstaviti projekat igranog filma “Korisnici” u režiji Ivana Ikića.

Autor: Gloria.rs
Izvor: Agencije
Foto: Guliver/Getty images, Instagram, Dalibor Danilović, Promo
Podelite sa prijateljima:
Tagovi