Počinje 57. Dragačevski sabor trubača u Guči


Dragačevski sabor trubača, 57. po redu, počinje večeras, a zvanično će biti otvoren sutra podizanjem zastave kod Spomenika trubaču.

Posetioce prvog dana festivala, ispred pozornice Centra za kulturu, očekuje polufinale seniorskih trubačkih orkestara, gde će svoje mesto u subotnjem takmičenju pokušati da osvoji još jedan od četiri orkestra, koliko ih ukupno učestvuje.

Odmah nakon polufinala, u 21 čas predviđen je koncert miljenika publike na 56. Dragačevskom saboru trubača, Marka Gligorijevića, koji će sa svojim orkestrom pripremiti publiku za koncert orkestra “Dragačevske trube” sa kojim će od 22 sata nastupiti vokalni solista Rade Jorović.

Nataša Majstorović, vršilac dužnosti direktora Centra za kulturu i sport opštine Lučani, koja organizuje kulturno-umetnički program na ovogodišnjem Saboru trubača, očekuje učešće velikog broja kulturno-umetničkih društava, pevačkih grupa i trubača.

– Sve ove godine smo se trudili da kulturne i propratne sadržaje vratimo tradiciji, kulturi i da zadržimo duh sabora koji je nekada imao. Ove godine biće održano takmičenje zdravičara, biraće se najlepša nošnja, ne samo iz Srbije, već iz celog sveta, a nadmetaće se omladinski i pionirski orkestri – rekla je Majstorovićeva.

Prema njenim rečima, očekuju se i učesnici iz Italije, Portugalije, Makedonije, Slovenije, Poljske, Republike Srpske. U saradnji sa bibliotekom opštine Lučani, biće organizovane izložbe u Muzeju trubača i u holu Centra za kulturu.

Autor: Gloria.rs
Izvor: Agencije
Foto: Miloš Rafailović, Zoran Šaponjić/ATAimages
Podelite sa prijateljima:
Tagovi