Petar Božović: Bog da talenat, al' čoveku treba neko vreme da ga sagleda

Autor:

01.03.2021 15:03

Foto:

Foto:



Ovogodišnja dodela prestižne nagrade protekla je u veseloj ali svečanoj atmosferi. Kako saznajemo, događaju su prisustvovale brojne kolege i drugi gosti, a voljeni dobitnik bio je lepo raspoložen i nadahnut, pa je prisutne zasmejavao na sebi svojstven način. Podsećao ih je na anegdote koje su nastajale na daskama, a i van njih dugo nakon spuštanja zavese. Inspirisao ih je, takođe da i oni progovore o njemu koju reč, a one su bile natopljene toplinom i vedrinom, osobinama koje krase ovog glumca.
- Možda bih mogao reći da sam ostvario nešto što sam osećao. Bog da talenat, al' čoveku treba neko vreme da sagleda šta je to, čemu služi, neće biti da je samo da zavodiš devojke... Važno je spoznanje da ti ga je bog dao da služiš tom talentu, i ljudima - rekao je proslavljeni glumac Petar Božović za "Blic" povodom nagrade Dobričin prsten.

Pročitajte i Petar Božović o supruzi - Bog mi je dao Snežanu i, na sreću, umeo sam to da prepoznam

Petar Božović, foto: Ataimages

Istaknuti umetnik itekako je služio svojim talentom, oživevši preko 200 različitih likova, kako na sceni, tako i na malom ekranu. O tome sada svedoči i prestižna glumačka nagrada “Dobričin prsten” čiji je dobitnik. Svečanost dodele nagrade održala se u holu scene “Raša Plaović” Narodnog pozorišta u Beogradu.
Predsednica žirija, pozorišna rediteljka, književna i dramska spisateljica Vida Ognjenović pročitala je svoje obrazloženje nagrade koje ima naslov  “Petar Božović ili gluma na dah”. U njemu se između ostalog kaže da je u karijeri odigrao više od 200 različitih uloga, kroz nekoliko hiljada izlazaka na scenu i pojava na velikom platnu i malim ekranima.

Pročitajte i Petar Božović o mlađim kolegama: Većina nema jačinu i snagu u sebi, osim što se lepo slikaju

Petar Božović, foto: Ataimages

Za svoj impozantni doprinos dramskoj umetnosti, krunisan je kao 33. laureat prestižne nagrade koja se sastoji od zlatne kopije prstena antologijskog glumca Dobrice Milutinovića i od unikatne oslikane diplome na pergamentu, a nagradu mu je uručila Svetlana Ceca Bojković.