"Parazit" promenio istoriju Oskara

Autor:

11.02.2020 14:16

Foto:

Foto:



Južnokorejski film „Parazit“ ušao je u istoriju Oskara i u potpunosti promenio njegovu budućnost kao prvi film van engleskog govornog područja koji je osvojio glavnu nagradu Američke filmske akademije.

Pored priznanja za najbolji film, „Parazit“ je nagrađen sa još tri zlatne statue, među kojima je i za najbolji međunarodni film (nekadašnja kategorija za najbolji film van engleskog govornog područja), dok je autor Bong DŽun Ho proglašen za najboljeg reditelja i najboljeg scenaristu.

Ovo je, inače, bio prvi put u istoriji da je jedan film iz Južne Koreje, inače zemlje dobro poznate po svojoj zanimljivoj kinematografiji, nominovan za Oskara.

To se dogodilo u čak šest kategorija, a nije nagrađen samo za najbolju scenografiju i montažu.

„Parazit“ je promenio tokove američkih nagrada ne samo time što je ovo prvi film koji nije barem delimično snimljen na engleskom jeziku („Poslednji kineski car“ do sada je bio jedan od retkih, ako ne i jedini film sa glavnom nagradom u kome se nije govorilo u najvećoj meri na engleskom jeziku).

Parazit“ je svojom temom poremetio ustaljene holivudske tokove.

Ova crna komedija smeštena je u savremeno doba Južne Koreje i ispituje ogromne klasne razlike sugrađana Seula premeštajući priču iz komičnih scena ka napetom trileru, živo prikazujući trenutke očaja trenutnog kapitalizma. Reklo bi se da bi u doba Makartija celokupna autorska ekipa završila u zatvoru čim bi prešla granicu, i ni u snu ne bi stigli do Oskara.

I dok se šalio da sada može da počne da pije, kada je nakon nagrade za najbolji strani film dobio i priznanje za najbolji originalni scenario, reditelj Bong Džun Ho bio je potpuno iznenađen primajući Oskara za najbolju režiju u konkurenciji sa Martinom Skorsezeom („Irac“), Semom Mendezom („1917“), Todom Filipsom („DŽoker„), Kventinom Tarantinom („Bilo jednom… u Holivudu“).