Odlazak sportske legende: Preminuo Niki Lauda

Autor:

21.05.2019 09:27

Foto:

Foto:



Trostruki šampion formule 1 Niki Lauda preminuo je u 71. godini, saopštila je njegova porodica.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Niki Lauda (@niki.lauda) on Apr 28, 2019 at 7:45am PDT

Lauda, kojem su pre nekoliko meseci transplantirana pluća, hospitalizovan je u januaru zbog upale pluća, podseća agencija Rojters.

-S dubokom tugom objavljujemo da je naš voljeni Niki mirno preminuo okružen porodicom - navodi se u saopštenju koje su preneli austrijski mediji.

Legenda Formule 1 u životnoj opasnosti: Niki Lauda hitno operisan

-Njegova jedinstvena ostvarenja kao sportiste i biznismena ostaće nezaboravna kao i njegova žeđ za akcijom, njegova direktnost i hrabrost. On je uzor za sve nas, bio je dobar i brižan suprug, otac i deka i nedostajaće nam - dodaje se u saopštenju.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Niki Lauda (@niki.lauda) on Jun 1, 2015 at 8:27pm PDT

Niki Lauda je titule svetskog prvaka u Formuli 1 osvajao 1975, 1977 i 1984, a vozio je na 171 trci za Marč, BRM, Ferari, Brabam i Meklaren.

Niki Lauda uspešno se oporavlja posle transplantacije pluća

Austrijanac je probleme sa zdravljem još od 1976. godine kada je imao udes na Nirburgringu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Niki Lauda (@niki.lauda) on Apr 1, 2015 at 4:08pm PDT

Tada je skoro čitav minut bio zarobljen u bolidu koji se zapalio i dobio je velike opekotine na licu, a udisao je i toksične materije. To je uzrokovalo dalje zdravstvene probleme i dve transplantacije bubrega, 1997. i 2005. godine, a 2018. je imao transplantaciju pluća.

I dalje se priča o njegovom čudesnom oporavku posle incidenta i povratku na stazu samo 42 dana kasnije, kada je trku završio na drugom mestu iza tada najvećeg rivala, Britanca Džejmsa Hanta.

-Silina udara bila je takva da mi je kaciga spala sa glave - pričao je kasnije slavni vozač Formule 1.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Niki Lauda (@niki.lauda) on Jun 25, 2017 at 7:43pm PDT

Legenda kaže da mu je kasnije u bolnici, sveštenik davao poslednju pričest.

-Ali ja nisam želeo da umrem. Želeo sam i dalje da živim - pričao je Niki.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Niki Lauda (@niki.lauda) on Jun 12, 2018 at 6:06pm PDT

Lauda je 1977. osvojio drugu titulu, da bi se povukao 1979. godine. Ipak, pet godina kasnije, vratio se svojoj najvećoj ljubavi, postavši član tima Meklarena. Te 1985. uspeo je da odvoji svoju poslednju titulu i uđe u istoriju sporta kao prvi vozač svetski šampion koji se vratio na stazu posle prvobitne odluke da se povuče.

Pre šest godina napravljen je film o njemu u kojem ga je glumio Danijel Bril, dok je njegovog rivala Džejmsa Hanta igrao Kris Hemsvort.

Posle povlačenja 1985. godine, Lauda je zarađivao kao privatni preduzetnik. Osnovao je sopstvenu avio kompaniju, koju je kasnije prodao Rajaneru.

Takođe, radio je i kao TV komentator i bio je jedan od direktora u timu Mercedesa, u kojem je bio i vlasnik dela akcija.