Odlazak maestra: Preminuo Franko Zefireli, reditelj kultne “Ukroćene goropadi”


Italijanski reditelj Franko Zefireli poznat po filmskoj verziji “Romea i Julije” Vilijama Šekspira, preminuo je danas u 97. godini u svom domu u Rimu.

Zefireli je preminuo spokojno posle duge bolesti, preneli su italijanski mediji pozivajući se na izvore bliske porodici reditelja.

– Preminuo je jedan od najvećih ljudi svetske kulture. Firenca Vas nikada neće zaboraviti – izjavio je Dario Nardela, gradonačelnik Firence, rodnog grada reditelja.

Reditelj se zalagao za estetiku u filmu koju je učio od drugog italijanskog velikana Lukina Viskontija. Zefireli je bio inspirisan klasicima engleske književnosti i velikim operama.

Stekao je slavu kao operski i filmski reditelj, scenograf i desničarski političar. Najpoznatiji je po filmu “Romeo i Julija” (1968) za koji je nominovan za Oskara, kao i po popularnoj mini-seriji “Isus iz Nazareta” (1977).

Snimio je “Hamleta” 1992. godine sa Melom Gibsonom i Glen Klouz u glavnim ulogama, kao i “Ukroćenu goropad” 1967. sa Elizabet Tejlor i Ričardom Bartonom.

Zeferili je 2004. dobio britansku titulu sera (Sir), a pored filma, režirao je oko 30 pozorišnih komada i opera.

Autor: Gloria.rs
Izvor: Agencije
Foto: Guliver/Getty images
Podelite sa prijateljima:
Tagovi