Odlazak još jedne legende: Preminuo Čak Beri, otac rokenrola

Autor:

19.03.2017 10:04

Foto:

Foto:



Legendarni muzičar Čar Beri, premunuo je u 90. godini, saopštila je policija američke države Misuri.

- Policija St. Čarls okurga sa žaljenjem potvrđuje da je preminuo Čarls Edvard Anderson Beri Senior, poznatiji kao legendarni muzičar Čak Beri - stoji u obaveštenju, a prenosi BBC.

Prema policijskom izveštaju, muzičar je pronađen mrtav u popodnevnim časovima (u vreme ručka) u svom domu u St. Čarls okrugu. Oko 12.40 hpolicija je odgovorila na poziv i zatekle muzičara koji nije davao znake života.

- Nažalost, nije bilo moguće oživeti 90-godišnjaka, te je proglašem mrtvim u 13.26 h - navedeno je u policijskom obaveštenju.

 

Tokom svoje sedamdsetogodišnje karijere, Beri je iznedrio ogroman broj hitova uključujući i klasike poput "Roll Over Beethoven" i "Johnny B. Goode".

Nagrađen je Gremijem za životno dostiguće 1984. i bio je jedan od prvih muzičara koji je postao član Rokenrol kuće slavnih 1986. godine.

Beri je rođen u St. Luisu u Misuriju 1926, a prvi hit "Maybellene" je imao 1955.

Prošle godine je najavio da će objaviti prvi album nakon skoro četiri decenije, koji je posvetio svojoj supruzi Temati "Todi" sa kojoj je proveo 68 gdina.

Njegove pesme su obrađivali brojni poznati muzičari, počev od Bitlsa, preko Rolingstonsa i Bič bojsa, pa sve do legendarnog Elvisa.

- Ako biste pokušali da rokenrolu date drugo ime, ono bi glasilo Čak Beri - izjavio je jednom prilikom Džon Lenon.

Mik Džeger je rekao da je Beri "osvetljavao naše tinejdžerke godine i udisao život našim novima", Brus Springstin ga je nazivao "divom svih vremena".

Maja Gašić

Autor

Komentari. (0)

Loading