Odlazak jednog od najpoznatijih indijskih glumaca: Preminuo Om Puri

Autor:

06.01.2017 16:22

Foto:

Foto:



Slavni indijski glumac Om Puri preminuo je u 66. godini u Mumbaiju, prenose strane agencije.

Indijski premijer Narendra Modi, kao i mnogobrojne kolege izrazili su putem društvenih mreža svoje žaljenje zbog Purijevog odlaska.

- Svima će nedostajati, ovo je veliki gubitak za film. Njegovo ime je uz najveće umetnike, ne samo Indije već sveta - istakao je reditelj Prakaš Ha.

Tokom karijere duge više od tri decenije, Puri je osvojio veliki broj nacionalnih nagrada i svetsku slavu zahvaljujući ulogama u nekoliko odlično prihvaćenih filmova.

Njegova odskočna daska bila je drama iz 1983. godine "Ardh Satya" ("Half Truth") o krizi koju proživljava mladi policajac dok se suočava sa organizovanim kriminalom i politikom u Indiji.

Puri je ostao upamćen i po ulozi u klasiku "Jaane Bhi Do Yaaro" ("Let it Go Friends"), crnoj komediji o korupciji u Indiji.

Pakistanskog migranta tumačio je u britanskoj komediji "East is east" (1999), a ostvario je i manju ulogu u ostvarenju "Gandi" Ričarda Atenboroua.

Priznanje je dobio i za ulogu u britanskom filmu iz 1997. "My Son the Fanatic" u kome je igrao taksistu muslimana, užasnutog jer mu se sin okrenuo fundamentalističkom islamu.

Igrao je i u nekoliko holivudskih filmova - "City of Joy", "Wolf" i "Charlie Wilson''s War".

Godine 2014. igrao je uz Helen Miren u komediji "The Hundred-Foot Journey" kao glava porodice indijskih migranata koji otvaraju restoran u francuskom gradu.

Puri je studirao glumu na vodećem Institutu za film i televiziju u Indiji i u Nacionalnoj školi drame.

Proglašen je 2004. oficirom Reda Britanske imperije zbog svog doprinosa britanskom filmu.

Nažalost, tužan niz odlaska velikana iz 2016. se nastavio i u ovoj godini.

Maja Gašić

Autor

Komentari. (0)

Loading