Nove optužbe za silovanje na račun Romana Polanskog

Autor:

09.11.2019 11:55

Foto:

Foto:



Jedna Francuskinja optužila je u petak Romana Polanskog da ju je silovao 1975. u Švajcarskoj kada je imala 18 godina, objavio je list Parizijen nekoliko dana pre početka prikazivanja novog filma reditelja, koji je u Sjedinjenim Državama optužen za silovanje maloletnice.

Valentin Monije, čije optužbe su usledile posle optužbi drugih žena poslednjih godina, navodi da nije podnela tužbu, ali je odlučila da javno optuži Polanskoga zbog prikazivanja filma "Optužujem" o nepoštovanju pravde i aferi Drajfus.

- Nisam s njim bila u vezi, ni ličnoj ni profesionalnoj, površno sam ga poznavala - ispričala je za Parizijen fotografkinja, koja je bila manekenka u Njujorku i glumila u nekoliko filmova tokom osamdesetih godina prošlog veka.

Ona tvrdi da se radilo o izrazito nasilnom napadu.

Advokat polanskog, Erv Temim je rekao za Parizijen da reditelj odlučno odbacuje optužbu za silovanje i ističe da navodni događaji od pre 45 godina nikada nisu prijavljeni pravosudnim organima.

Polanski je priznao krivicu zbog seksualnog odnosa s maloletnicom 1977. i bio je osuđen na 90 dana zatvora, ali je oslobođen posle 42 dana. Kada je doznao da sudija namerava da mu odredi višegodišnju zakonsku kaznu, pobegao je iz Sjedinjenih Država u Francusku.

Od tada je protiv njega podignuto više optužbi. Tokom filmskog festivala u Kanu 2010. godine, britanska glumica Šarlot Luis optužila ga je za seksualno zlostavljanje kada je imala 16 godina 1983. Druga žena ga je optužila u avgustu 2017. za seksualno zlostavljanje 1973. kada je imala 16 godina. U septembru 2017. Renat Langer, bivša glumica, optužila ga je za silovanje 1972. kada je imala 15 godina.

Advokat Polanskog tvrdi da su optužbe ove tri žene neutemeljene, prenose agencije.