Neobičan savet koji je Nina Janković podelila osnovcima

Autor:

03.02.2017 18:02

Foto:

Foto:



Popularna mlada glumica Nina Janković održala je čas glume u OŠ "Laza Lazarević" u rodnom Šapcu. Nina je bila gost i podrška inicijativi lokalne uprave i ovdašnjeg pozorišta na sprovođenju kulturnog projekta "Šabački teatarski pokret". Cilj projekta je da se kod mladih Šapčana razvije ljubav prema teatru, a podrazumeva da škola pripremi predstavu i prijavi se na gradsko takmičenje.

Prvo pitanje koje je na času glume među šabačkim osnovcima dočekalo zvezdu filma "Montevideo, bog te video", naravno, bilo je kako je postala glumica. A Nina je znatiželjnim đacima otkrila tajnu - da je kao i oni, počela u školici glume.

Zoran Cvijanović otkrio naličje glumačkog posla o kome se ne govor

- Dobila sam šansu u šabačkom pozorištu, a moja prva uloga bila je konj - ne krije ova skromna mlada žena. - Doduše prva polovina konja. Ja sam bila glava i prednja kopita, a druga koleginica bila je zadužena za preostali deo tog prinčevog konja u novogodišnjoj predstavi.

Usledila su potom pitanja ima li još uvek tremu, pa zahtevi za autograme... Nina je mališanima otkrila da gluma nije baš tako jednostavna kako to izgleda na malim ekranima, da je preduslov da vole to što žele da rade. Savetovala im je da dobro usvoje kulturu pozorišnog ponašanja.

- Gledala sam sve predstave šabačkog pozorišta. Sebe smatram detetom tog teatra, gde sam imala sreće da se odmalena družim sa velikim glumcima - kaže Nina i dodaje da je još u trećem osnovne počela da odlazi na glumačke sekcije kod svog oca, poznatog šabačkog glumca amatera i kulturnog radnika Raduška Jankovića.

Ninin recept za uspeh, koji je takođe podelila sa osnovcima, odstupa od opšteprihvaćenih pravila. Ona smatra da ne treba prihvatiti baš svaki angažman čak i kada nema puno posla. A "Šabački teatarski pokret" i osmišljen je baš u tu svrhu - da bi glumci imali više publike. Uključene su sve osnovne i srednje škole, predavači su glumci šabačkog pozorišta, a predstave se uveliko spremaju.

Dejan Lutkić: Glumac sebe nadgrađuje gledajući svoje kolege

- Projekat uzima maha. Hoćemo da odvojimo decu od malih ekrana, kompjutera i interneta, i da ih uvučemo u čaroliju pomalo tajnovite glumačke igre. Želimo da od posmatrača napravimo učesnike - objašnjava upravnik pozorišta Zoran Karajić.

Sve šabačke škole trebalo bi da do kraja marta završe predstave, a da se sredinom aprila održi takmičenje. Biće proglašeni najbolji ansambli i pojedinci, i oni će, kaže Karajić, biti poslati na republičke smotre. Ali tu se ne krije suština ove priče.

- Ovom širokom pozorišnom akcijom gradimo novu dramsku publiku. Mnogi od ove dece će posle upisati umetničke fakultete, a najznačajnije je to što će svi oni i njihove porodice i rodbina, biti zainteresovani za pozorište - objašnjava Karajić.

 

Komentari. (0)

Loading