Nakon pet decenija: Čuveni ruski modni kreator Slava Zajcev ponovo u Beogradu


Gradski menadžer Goran Vesić primio je u Starom dvoru čuvenog ruskog kreatora Slavu Zajceva, čijom je modnom revijom u Etnografskom muzeju juče zatvoren prvi Etnology Fest u Beogradu.

Vesić je istakao da je veoma ponosan što je imao priliku da ugosti Slavu Zajceva, koji je najpoznatiji modni kreator Rusije i koji je imao poslednju reviju u Beogradu 1966. godine, pre 51 godinu, što govori o njegovom velikom radu i ugledu.

– Zahvaljujem ovom velikom umetniku što je pristao da održi svoju modnu reviju na zatvaranju Etnology Fest-a, koji se prvi put održava ove godine u Muzeju nauke i tehnike i Etnografskom muzeju. To će biti prilika da i mi predstavimo našu narodnu tradiciju i kulturu i da na taj način pokažemo svetu šta imamo i šta možemo da ponudimo u modnoj industriji. Za nas kao Beograd veoma je važno da se održava što više kulturnih manifestacija, jer one, osim što doprinose boljem razumevanju među ljudima, važne su i za turizam, kao i za sam razvoj našeg grada. Zato se nadam da će ovaj festival postati tradicionalan i da će omogućiti da i naši modni kreatori gostuju u Rusiji – rekao je Vesić i dodao da je ovo samo još jedan dokaz odlične privredne, kulturne i političke saradnje koje imaju Srbija i Rusija, a pre svega Beograd kao bratski grad.

On je najavio da će početkom novembra Hor “Aleksandrov” gostovati u Beogradu kada će u Parku Aleksandrov, gde se nalazi spomenik Nikolaju Romanovu, svečano biti otkrivena ploča tragično stradalim Romanovima.

Modni kreator Slava Zajcev rekao je da je veoma srećan što je imao priliku da ponovo dođe u Beograd. Prema njegovim rečima, nosi veoma lepe utiske o Beogradu koji je, kako kaže, grad u kome je lepo živeti.

Etnology Fest, koji traje do 15. oktobra, je mini-festival internacionalnog karaktera, koji je pokazao značaj, važnost i bogatstvo kulturnog nasleđa različitih zemalja i to modnim revijama, izložbama rukotvorina, dokumentarnim filmovima, kao i zanimljivim radionicama i predavanjima uvaženih predavača.

Festival je raznim umetničkim formatima predstavio više zemalja, a Srbija je, kao zemlja domaćin, bila predstavljena predavanjima, radionicama, izložbama i modnim revijama. Zemlja u fokusu i specijalni gost prvog Etnology Fest-a bila je Rusija. Iz svoje bogate kulturne ponude, Ruska Federacija se predstavila živopisnim kostimima i nakitom iz Jakutije, daleke i hladne severne oblasti sa izuzetno bogatom tradicijom, koju sa uspehom prenosi sa generacije na generaciju.

Za one koji žele više, svakodnevno su u popodnevnim satima bila organizovana predavanja etnologa i kustosa na temu bogatog stvaralaštva našeg, ruskog i afričkog naroda. U sklopu festivala, svakodnevno od 14 do 18 sati u Muzeju nauke i tehnike bio je organizovan i bazar, gde je publika mogla da razgleda i kupi deo autentičnih proizvoda zemalja učesnica.

Prijemu su prisustvovali direktorka Etnografskog muzeja Mirjana Menković, kao i autori i organizatori Etnology Fest-a .

Autor: Gloria.rs
Foto: Promo
Podelite sa prijateljima:
Tagovi