Na današnji dan rođen je Večiti dečak, Vlada Divljan (foto/video)

Autor:

10.05.2017 12:23

Foto:

Foto:



Na današnji dan pre 58 rođen je jedan od najznačajnijih muzičara srpske i jugoslovenske rok scene - Vlada Divljan.

"...jedan od onih momaka kojima smo se svi divili..." Snima se dokumentarac. #vladadivljan

Објава коју дели Muzika.hr (@muzikahr) дана 24. Нов 2015. у 7:39 PST

“Nebeska tema”: 447 ljudi za mesec dana na platformi Indiegogo podržalo film o Vladi Divljanu

Vladimir Divljan rođen je u Beogradu, 10. maja 1958. godine, kao jedini sin Stevana Divljana i Mirjane Sikimić. Za muziku se zainteresovao 1968. posle koncerta Draga Diklića u Tučepima, odmaralištu u Hrvatskoj u kome je letovao s porodicom. Posle povratka u Beograd, zajedno sa prijateljima Zdenkom Kolarom i Božom Jovanovićem osnovao je bend.

Prvi instrument koji je svirao bila je mala mandolina, jer je bio veliki ljubitelj dubrovačkih trubadura. Kasnije je kupio gitaru, dok se Kolar opredelio za bas, a Boža limeno bure u funkciji bubnja.

Zdenko Kolar o Vladi Divljanu: Osećam se kao da nešto nisam završio sa njim, kao da mu dugujem nešto

Bend se zvao Faraoni, ali pošto je već postojala grupa s istim imenom u Sloveniji, preimenovali su se u “Holipe”.

Prvi ozbiljan bend Divljan je osnovao posle diplomiranja 1976. pod nazivom Merlin. Ubrzo ga je preimenovao u Zvuk ulice. Krajem 1979. Divljan se upoznao sa Nebojšom Krstićem, a kasnije je sa njim i drugom iz detinjstva, Srđanom Šaperom osnovao bend “Dečaci”, koji su osamdesetih preimenovali u “Idole”.

Od 1985. godine krenuo je sa samostalnom karijerom, u okviru koje je nastavio sa pop-rok formom uporedo se baveći filmskom muzikom.

Od avgusta 1991. do septembra 1997. godine živeo je u Australiji (Sidnej), nakon čega se vratio u Beograd. Od juna 1999. godine živio je i radio u Beču gde je i preminuo 5. marta 2015. godine

Bio je oženjen Dinom Đurović sa kojom ima sinove Stevana i Pavla.

U znak sećanja na jednog od najvećih autora jugoslovenskog novog talasa, večeras će u beogradskoj galeriji "Polet" biti priređena tribina i koncert na kojem će učestvovati Vladini prijatelji, kolege i poštovaoci. Ovom prilikom biće prikazan i promo-video filma Mladena Matičevića "Nebeska tema“, posvećen Vladi Divljanu, čiji se završetak snimanja očekuje uskoro.

Radnja ovog dokumentarnog dugometražnog filma sa elementima igranog dešava se, u celini, takođe, 10.maja, prvog rođendana kada on više nije tu, a tog dana ga se bliski prijatelji i saradnici prisećaju na vrlo intiman način i, preispitujući svoj odnos sa Divljanom, o njemu pričaju priču.

Moj grad veceras tako tuzan je i tih... Omiljeni rodjendanac i veliki gospodin. ?? #divljan #idoli #novitalas #rip

Објава коју дели Nataša Stojanović (@naleficent_) дана 5. Мар 2015. у 11:59 PST

Vlada Divljan svoj poslednji intervju dao je dugodišnjem prijatelju Borisu Jakiću, glavnom uredniku magazina "Gloria". Intervju je objavljen nakon njegove smrti. Ceo intervju možete pročitati ovde.

Komentari. (0)

Loading