Marina Abramović o detinjstvu, roditeljima i testamentu: Majka me nikada nije poljubila

Autor:

30.07.2017 14:45

Foto:

Foto:



Marina Abramović jedna je od retkih osoba koja je isplanirala veći deo svog života. Na predstavljanju memoara "Hod kroz zidove" u Budvi umetnica je otkrila šta piše u testamentu i kako želi da izgleda njena sahrana.

Kraljica performansa u Kopenhagenu: Pas, umetnost i Marina Abramović (foto)

- Svima sam jasno stavila do znanja da tog dana treba da se vesele, jer ako mi je život bio težak, mučan i loš, želim da makar moja sahrana bude veseo događaj", otkrila je ona i dodala da niko ne sme da nosi crno, već isključivo belo i da ceo dan treba da se pušta vesela muzika i da "niko ne zaplače, da me pamte kao osobu veselog duha - naglasila je Abramovićeva.

Pre nego što je počela da izvodi performan napisala je testament u kojem piše mnogo stvari, a njena najveća želja je da budu napravljene tri figure sa njenim likom koje će sahraniti u tri grada koja je najviše volela, prenose mediji.

Happy birthday Marina! Photo by Elizabeth Renstrom From Vice profile by James Yeh

A post shared by Marina Abramovic Institute (@abramovicinstitute) on Nov 30, 2016 at 2:12pm PST

- Na neki način želim da počivam u tim gradovima, a pošto ne mogu u sva tri, na taj način ću ispuniti svoju želju. Svaki taj grad je ostavio veoma veliki utisak na mene. To je pre svih Beograd, gde sam rođena, potom Amsterdam i Njujork - bila je iskrena.

Nije imala problem ni da priča o svojim roditeljima, detinjstvu. Za ljubav svojih roditelja kaže da je bila tragična i da ih je vezivao samo rat. Majka je bila izuzetno upečatljiva ličnost u njenom životu.

MARINA ABRAMOVIĆ U BUDVI: Promjena svijesti sprečava ratove Više na: mnemagazin.me #mnemagazin #montenegromagazin #marinaabramovic

A post shared by Montenegro magazin (@montenegromagazin) on Jul 29, 2017 at 6:43am PDT

Uvek intrigantna: Marina Abramović jednim detaljem privukla pažnju fotoreportera (foto)

- Majka nikada nije iskazivala nežnost. Nikada me nije poljubila. Kada sam je kasnije upitala da mi objasni zašto, odgovorila mi je da nije htela da me razmazi. Osuđivala sam je sve dok nisam pročitala njene dnevnike - kaže Marina, prenosi nedeljnik.rs.

Ona je, kako je rekla, shvatila da mora da pokaže ljudima kako da promene svest.

Marina watching Marina speaking Montenegran in Montenegro. #meta #marinaabramovic #nailedit

A post shared by Greg Czarnecki (@greg.czarnecki) on Jul 29, 2017 at 1:04am PDT

- Lako je svest spustiti, lako je ljude ponižavati, ali kad se svest podigne, prestaće ratovi - poručila je umetnica.