Legenda Holivuda Kirk Daglas preminuo u 104. godini

Autor:

06.02.2020 04:13

Foto:

Foto:



Vest o smrti holivudskog barda saopštio je njegov sin, takođe veliki glumac Majkl Daglas

Čuveni glumac Kirk Daglas, poslednja zvezda zlatne ere Holivuda, preminuo je u u sredu, skoro dva meseca nakon što je obeležio svoj 103. rođendan.

- Bio je legenda, glumac zlatne ere filmova, koji je doživeo svoje zlatne godine. Bio je humanitarac koji je svojom posvećenošću pravdi i stvarima u koje je verovao postavio standarde svima nama - napisao je njegov sin, Majkl Daglas (75), saopštavajući vest o očevoj smrti na društvenoj mreži instagram.

Opraštajući se od oca, dodao je i da je “Kirkov život bio dobro proživljen”.

- Ostavio je zaostavštinu na filmu koja će trajati generacijama. Bio je poznati filantrop, koji je radio na opštem dobru i na donošenju mira planeti - dodao je Majkl.

Kirk Daglas rođen je u gradu Amsterdamu u državi Njujork 1916. godine, kao Isur Danijelovič, u braku jevrejskih izbeglica iz današnje Belorusije. Porodica je potom sebi dala prezime Demski, pa se Isur nazivao Izi Demski sve dok se nije priključio ratnoj mornarici SAD, tokom Drugog svetskog rata. Tada je zvanično promenio svoje ime u Kirk Daglas i pod njim počeo aktivnu službu u vojsci, koja je trajala sve do kraja rata.

Prema sopstvenoj proceni, radio je oko 40 različitih poslova pre nego što je postao glumac, i to tako uspešan da je postao ikona Holivuda. Karijeru je započeo u drugoj polovini četrdesetih, a svojim crtama lica odgovarao je rediteljima za uloge mnogih negativaca.

Dok je razvijao glumačku karijeru, bio je aktivan i u producentskoj kompaniji koju je osnovao i tako je stvorio svoja dva najveća filma “Staze slave” 1957. i “Spartak” 1960. godine.

Interesantno je da je tri puta nominovan za nagradu Oskar, ali je morao da ga sačeka do 1995. godine, kada mu je uručeno počasno priznanje Akademije.

Iako je 1996. doživeo šlog, ostao je aktivan i pojavljivao se u filmovima i predstavama sve do 2009. godine.

Svoju autobiografiju objavio je 1998. godine i u njoj je opisao put od sirotinje i sina trgovca konjima do holivudske zvezde.

Za sobom je ostavio suprugu Anu Bujdens i tri sina, Majkla, Džoela i Erika.