Odlazak "kuvara veka" Žoela Robušona: Gordon Remzi se dirljivim rečima oprostio od mentora

Autor:

06.08.2018 22:49

Foto:

Foto:



Slavni šef kuhinje Žoel Robušon, koji se u jednom trenutku imao više od 30 Mišlenovih zvezdica sa svojih dvadesetak restorana na tri kontinenta, umro je u ponedeljak u svom domu u Ženevi u 73. godini, objavile su agencije.

Francuz je nosilac najviše zvezdica na svetu i titule "kuvar veka" koju mu je dao vodič Gault & Millau.

- Od Pariza do Šangaja, svojim kulinarskim umećem koje je podigao na nivo umetnosti slavio je francusku gastronomiju i nadahnjivao mlađu generaciju šefova - napisao je na Tviteru portparol vlade Benjamin Grivo, piše francuski list Figaro.

Robušon je bio mentor jednom od najpoznatijih svetskih kuvara, Gordonu Ramziju, koji se od njega oprostio putem društvenih mreža.

Објава коју дели Gordon Ramsay (@gordongram) дана 6. Авг 2018. у 4:00 PDT

- Ostali smo bez oca Mišlena i najnagrađivanijeg šefa na svetu. Držao nas je uvek budnim i spremnim, čak i kad spavamo. Hvala, šefe, blagosloven bio - napisao j Remzi.

Objavio je nekoliko kulinarskih knjiga na francuskom jeziku, dve su prevedene na engleski.

Sa 50 godina otišao je u penziju, ali je nastavio da uči druge.

Robušon je sa 29 godina postao glavni u kuhinji pariškog hotela Konkord La Fajet, današnjeg Hajat Ridžensi Pariz Etol gde je u to vreme pripremao hiljade obroka na dan.

Reputaciju i ugled stekao je zbog svog profesionalizma, strogoće, sigurnosti i kreativnosti. Svoj prvi restoran Žamin otvorio je u Parizu 1981. godine, a 1994. godine otvara i restoran Žoel Robušon, takođe u Parizu.

U 2003. godini krenuo je s restoranskim projektom Atelje Žoela Robušona, u Parizu. Restoran je dobro prihvaćen pa je Robišon proširi ovaj koncept.

Tako je 2005. godine otvorio restoran u Las Vegasu, 2006. u Njujorku, Londonu i Hong Kongu, 2009. godine u Tajpeiju, 2011. u Singapuru, 2014. u Bangkoku, 2016. u Šangaju i Montrealu.

U svim tim restoranima kuva se istim stilom, ali su jela prilagođena zemlji u kojoj se restoran nalazi.

Maja Gašić

Autor