Kraljica Elizabeta: Odriče se privilegija zbog suprugovih grešaka

Autor:

01.04.2019 16:40

Foto:

Foto:



Britanska kraljica spremna je da odustane od vožnje javnim saobraćajnicama nakon što je pre dva meseca njen suprug princ Filip učestvovao u automobilskoj nezgodi. Kraljica je jedina osoba u Velikoj Britaniji kojoj je dopušteno da vozi bez dozvole.

Pretpostavlja se da je Elizabeta odlučila da prestane s vožnjom po javnim saobraćajnicama po savetu članova njenog bezbednosnog tima, a nakon sudara koji je izazvao vojvoda od Edinburga. Poznato je da kraljica, koja u aprilu puni 93 godine, uživa u vožnji brojnih skupih automobila iz kraljevskog voznog parka, među kojima su i oni marke "Land Rover" ili "Jaguar".

Samo dan nakon automobilske nezgode u kojoj je u januaru učestvovao njen suprug, kraljica je viđena u vožnji javnim putem, nedaleko od Sandringema, ali bez sigurnosnog pojasa. Daily Mail piše da će kraljicu javnim putevima od sada voziti njeni šoferi, ali putevima koji prolaze njenim privatnim posedima i dalje će automobilom voziti sama.

Ali, čini se da nisu baš svi oduševljeni vožnjom njenog veličanstva, o čemu svedoči anegdota koju je u svojim memoarima preneo bivši britanski ambasador u Saudijskoj Arabiji, ser Šepard Kauper-Kols.

- Nakon ručka kraljica je svog visokog gosta, prestolonaslednika Saudijske Arabije Abdula pozvala u obilazak imanja. Na njegovo veliko iznenađenje za volan je sela sama kraljica, upalila motor i odvezla ih u obilazak. Kralj Abdul nije navikao da ga vozi žena, a kamo li kraljica. Uz pomoć prevodioca, navodno je preklinjao kraljicu da uspori i usredsredi se na put pred sobom - napisao je ambasador.

Maja Gašić

Autor