Koko Šanel – Pola veka od smrti modne legende koja je promenila svet

Koko Šanel, Gloria

Mnogi je nazivaju najvećim modnim dizajnerom 20. veka, drugi misle da su njene zasluge precenjene. U svakom slučaju, Koko Šanel je ličnost koja je obeležila celu jednu epohu. Svojim kreacijama, ali i životnim stilom promenila je mnogo toga, a današnja moda bi bez nje izgledala potpuno drugačije.

 


View this post on Instagram

 

A post shared by _Fiò67_ (@_fio67_)

Pa ipak, postoje i oni koji smatraju da njena priča nije tako idilična. Pojedinci u Francuskoj optužili su je za saradnju sa nacistima tokom okupacije njihove zemlje za vreme Drugog svetskog rata. Koko je rat provela u hotelu Ric sa svojim ljubavnikom, aristokratskim nemačkim obaveštajcem, a nakon oslobođenja su otišli u neutralnu Švajcarsku. U Pariz se vratila 1954.

Ove godine obeleževa se pola veka od kako je preminula, a pored legendarnog parfema, male crne haljine i ženskih pantalona, Koko će ostati upamćena i po mnogim drugim modnim izumima.

Bižuterija
Koko Šanel je u mnogim stvarima bila ispred svog vremena. Promovisala je nošenje bižuterije i oko vrata je gotovo uvek imala nisku lažnih bisera. Dizajnirala je ogrlice od staklenih perlica i uklapala ih uz svakodnevnu, neformalnu garderobu. Smatrala je da svaka žena zaslužuje lep nakit, što ne znači da on mora biti skup.

Koko Šanel – Žena ispred svog vremena

Ženske pantalone
Popularizovanjem ženskih pantalona, Koko je napravila pravu malu revoluciju. Verovala je da žene zaslužuju istu slobodu kao muškarci, a da ih korseti i suknje fizički sputavaju. (Pročitaj: Najskuplje haljine sveta – Sigurno ste je videli, ali niste znali da košta 4.8 miliona dolara)

Mala crna haljina
Slavna kreatorka želela je da stvori haljinu koja će moći da se nosi na mnogo načina, a da bude pristupačna kako bi mogle da je kupe žene iz svih društvenih slojeva. Mala crna haljina predstavljena je 1926. godine, a popularnost nije izgubila do danas.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Madame Vintage (@mdm_vintage)

Dovoljno hrabra da donosi promene

Mornarske pruge
Majice sa belo-plavim prugama koje su do tad mogle da se vide isključivo na ribarima, Koko je iskoristila za lansiranje svog novog proizvoda. Osmislila je majicu za dame za tim upečatljivim printom, a pruge su kasnije počele da se pojavljuju i na pantalona, šeširima i drugom aksesoaru. (Pročitaj: Điđi Hadid za bebu odabrala neočekivani, ali dobro poznati outfit)

Novi materijali
Krute i neudobne materijale od kojih se pravila tadašnja ženska garderoba, Koko je zamenila nečim mnogo prijatnijim i udobnijim. Pantalone, haljine i odela počela je da izrađuje od žerseja, koji je pre toga bio glavni materijal za izradu muškog veša.

Ženski kostim
Inspiraciju za legendarni komplet Koko Šanel je ponovo pronašla u muškoj modi. Elegantni sako s dugmićima uparila je sa suknjom, stvorivši  kostim koji su rado nosile mnoge od njenih savremenica. (Pročitaj: Ovakav modni promašaj Melanije Tramp niko nije očekivao)

Autor: Gloria.rs
Foto: Evening Standard/Hulton Archive/Getty Images via Gulever
Podelite sa prijateljima:
Tagovi