Kluni: Manjine nemaju mnogo opcija u Holivudu

Autor:

21.01.2016 15:28

Foto:

Foto:



Glumac Džordž Kluni rekao je da manjine nisu dovoljno zastupljene u Holivudu i istakao da je Akademija filmske nauke i umetnosti pre desetak godina radila mnogo bolji posao.

Foto: Profimedia

Kluni je reagovao samo dan pošto su režiser Spajk Li i glumica Džada Pinket Smit objavili da će bojkotovati dodelu Oskara jer među nominovanim glumcima nema afroamerikanaca.

List Variety konstatovao je da drugu godinu zaredom crnih glumaca nema među nominovanim ni u jednoj kategoriji, što je počelo da izaziva polemike u Sjedinjenim Državama.

Glumci Morgan Frimen i Džejmi Foks osvojili su glumačke Oskare 2005. godine, a Katalina Sandino Moreno, Don Čidl i Sofi Okonedo bili su među nominovanima.

Prema rečima Kluniju, problem nije samo u 6.000 članova američke Akademije filmske nauke i umetnosti, koji su većinom stariji beli muškarci, nego i u tome što se snima mali broj filmova u kojima predstavnici manjina imaju važnije uloge.

- Kakve oni imaju opcije na filmu? Posebno u kvalitetnim filmovima - upitao je Kluni i doda da afroamerikanci imaju svako pravo da kažu da ih Holivud ne predstavlja dovoljno, a da je situacija sa hispano glumcima još gora.

Goran Anicic

Autor

Komentari. (0)

Loading