Kako se susret pape i Trampovih pretvorio u priču o štrudli (foto/video)

Autor:

26.05.2017 11:58

Foto:

Foto:



Nakon što je papa Franja napravio globalnu reklamu slovenskoj štrudli "potici" kada je primio u Vatikanu američkog predsednika Donalda Trampa i njegovu suprugu Melaniju, u Sloveniji, domovini američke prve dame odmah se pojavila inicijativa da se ta poslastica zaštiti na nivou EU i registruje kao kolač s izvornim slovenskim geografskim poreklom.

-Moramo se sistematski uključiti u tzv. gastronomsku diplomatiju koja se u svetu razvija već 15-ak godina. To je posebna metoda i pristup u promovisanju nacionalnih specijaliteta, a ne samo kulinarska promocija. Ta delatnost na dugi rok donosi velike finansijske učinke - kazao je za Slovenačku agenciju STA etnolog i istoričar slovenačke gastronomije Janez Bogataj.

Trampovi u poseti Vatikanu: Papa Melaniji postavio neobično pitanje (foto/video)

Bogataj se smatra autoritetom u stvaranju brendova koji ističu nacionalni identitet, i prvi je pokrenuo inicijativu da se u EU zaštiti kranjska kobasica.

Melania meeting the Pope yesterday ?? #melaniatrump #popefrancis #vatican #firstlady #flotus

Објава коју дели Melania Trump updates ?? (@flotus_melania) дана 25. Мај 2017. у 12:30 PDT

Dobar primer uspešne gastronomske diplomatije kojoj je kumovao i Bogataj bio je događaj kad je američka astronautkinja Sunita Vilijams, koja ima jednu slovenački baku, na međunarodnu svemirsku stanicu ponela komad potice i kranjsku kobasicu. To su ispratili mnogi mediji u svetu, posebno u Sloveniji gde su vest objavili pod naslovom "Kranjska kobasica lansirana u svemir".

Papa Franja se našalio prilikom susreta sa američkim predsedničkim parom, upitavši Melaniju Tramp čime hrani svog supruga, da li "poticom", na što je ona zbunjeno odgovorila potvrdno iako je gostima prevedeno da je Papa rekao "pica".

Snimak o kojem ceo svet priča: Da li je to Melanija javno pokazala netrpeljivost prema suprugu? (video)

I Bela kuća i vatikanski izvori potvrdili su, međutim, kasnije da je Papa stvarno mislio na "poticu", slovenski kolač, jednu vrstu štrudle s dodatkom meda i nekih drugih sastojaka, a koji se smatra nacionalnom poslasticom, a u jednu ruku i nacionalnim simbolom slovenačke gastronomije.

Papa se s tim specijalitetom upoznao još dok je živeo u Argentini, gde postoji jaka slovenačka dijaspora. Prema drugim izvorima, za papino poznavanje slovenačke potice zaslužna je njegova nećaka koja se udala za Argentinca slovenačkih korena.

Komentari. (0)

Loading