Jugoslovenska kinoteka: Otvorena knjiga žalosti povodom smrti Milene Dravić

Autor:

14.10.2018 17:30

Foto:

Foto:



Knjiga žalosti povodom smrti jedne od najvećih srpskih glumica Milene Dravić biće otvorena večeras u 18 časova u Jugoslovenskoj kinoteci u Beogradu.

45 godina velike ljubavi: Kako su se zavoleli Milena i Gaga

Kako je najavljeno iz te ustanove, zainteresovani će moći da se upišu u knjigu žalosti svakog dana od 8 do 22 časa, do petka, 19. oktobra do 22 časa nakon čega će knjiga žalosti postati sastavni deo zbirke legata Milene Dravić i Dragana Nikolića u Jugoslovenskoj kinoteci.

Svom svojom dušom čeznula je za Gagom: Dirljivim rečima kolege se opraštaju od Milene Dravić (foto)

Večeras i sutra će u prostorijama Kinoteke u Uzun Mirkovoj 1 biti vanredno prikazana tri ostvarenja u kojima je Milena Dravić ostvarila zapažene uloge.

Arsen Dedić je najlepše stihove posvetio Mileni: “Još je bila tako mala, niti dete, niti žena”

Večeras u 18 časova biće prikazano ostvarenje Dušana Makavejeva "WR Misterije orgazma" iz 1971. godine, dok će sutra u 18 časova gledaoci moći da pogledaju "Prekobrojnu" Branka Bauera iz 1962. godine a u 20.30 časova i "Poseban tretman" Gorana Paskaljevića iz 1980. godine u kom je Milena Dravić ostvarila ulogu za koju je nagrađena na filmskom festivalu u Kanu.

Poslednji dani velike dive: Sećanje na Gaginu ljubav davalo joj je snagu za borbu sa opakom bolešću

Sve projekcije u Kinoteci, kao i obilazak legata Milene Dravić i Dragana Nikolića, besplatne su.

Navodi se i da će od 1. do 5. novembra u Kinoteci biti održana velika retrospektiva filmova u kojima je Milena Dravić ostvarila nezaboravne uloge, medju kojima su ostvarenja "Vrata ostaju otvorena", "Čovek nije tica", "Hasanaginica", "Devojka", "Rondo", "Nije lako sa muškarcima", "Sutjeska".

IN MEMORIAM Milena Dravić: Nestašno detinjstvo i veliki snovi o budućnosti

Glumica Milena Dravić preminula je sinoć u Beogradu, u 79. godini posle duge bolesti.

Maja Gašić

Autor