Ivan Medenica optimističan - Živ je teatar umro nije!

Autor:

02.09.2020 20:15

Foto:

Foto:



Umetnički direktor i selektor Bitefa Ivan Medenica objašnjava kako će na ovogodišnjem izdanju pod sloganom ‘Na ivici budućnosti’, osmišljenom kao prolog za ono što nas očekuje 2021, biti izvedene dve predstave

Ovogodišnje izdanje Bitefa, Beogradskog internacionalnog teatarskog festivala, biće održano u smanjenom kapacitetu zbog pandemije virusa kovid-19. Publika će imati prilike da vidi samo dve predstave, od 12. do 14. septembra, objašnjava umetnički direktor i selektor festivala Ivan Medenica (48).

- To su upravo predstave koje najbolje reprezentuju planirani koncept Bitefa, prevashodno temu posthumanizma, u smislu sveta u kome čovek više neće biti u centru, neće zloupotrebljavati prirodu. Slogan “Na ivici budućnosti” aluzija je na poznatu sintagmu - na ivici ambisa. Budućnost je pred nama, možda; zapravo od nas zavisi da li će je biti.

Ivan Medenica: Nema gozbe bez dva čina


Ovakvo izdanje Bitefa osmišljeno je da bi se održao kontinuitet i da se pokaže da je, uprkos pandemiji, moguće realizovati pozorišne predstave.

- Ukoliko se poštuju sve propisane mere, sve je izvodljivo. Ovogodišnji festival je zapravo prolog, kako smo ga nazvali, u dvostruko i, nadamo se, spektakularno izdanje Bitefa sledeće godine, kada će zajedno biti održano 54. i 55. izdanje. Publika će videti komad “Dolina jeze” Štefana Kegija, u kome se umesto živog izvođača pojavljuje humanoidni robot. Trebalo bi da ovogodišnji prolog obuhvati i švajcarsku predstavu “Biti Arijela F.” pozorišta Vidi iz Lozane, u čijem središtu je ljubav između mladića i holograma.

Prostor za prijatna iznenađenja

Selektor otkriva da je tokom proteklih nekoliko meseci uložen veliki trud i napor da se Bitef ipak održi.

Ivan Medenica: Nesvakidašnja avantura u zemlji velikih voda, egzotičnih životinja i crvenih zastava 


- Uslovi su bili nenormalni i morali smo u hodu da pravimo nove, alternativne scenarije. Pandemija je novo iskustvo za sve nas. Kao što znamo iz organizacije svakodnevnog života, pravljenje bilo kakvih planova, za odlazak na odmor recimo, menja se iz dana u dan. Ljudi koji me ne poznaju kažu da je daleko sredina septembra, da ima to da naraste sa Bitef prologa na polovinu normalnog izdanja. Ne isključujem mogućnost da bude još nekih novih, prijatnih iznenađenja. Svi programi Bitef prologa, konferencije, tribine, performansi, intervjui, biće održano u Bitef teatru i na Skveru Mire Trailović, gde ćemo podići letnju pozornicu. Tu će se odvijati svi prateći programi.

Predstave koje dolaze malog su formata i odgovaraju prostoru Bitef teatra.

- One ukazuju na neke od koncepcijskih linija onoga što je trebalo da bude zapravo 54. Bitef, preispituju živo izvođačko prisustvo na sceni i da li je to pozorištu neophodno. U obe predstave je to glavno pitanje, a pokazalo se da je, u doba pandemije, i vrlo praktično, pošto nema rizika za izvođače. Što se tiče publike, moraće apsolutno da se poštuju mere telesnog distanciranja. Naše pozoriše nije veliko i izvođenjima će prisustvovati vrlo mali broj gledalaca, ali će se obe predstave igrati po nekoliko puta, prenosićemo ih i putem video-bima na letnjoj sceni, kako bi ih videli i oni koji nisu mogli da uđu u salu, i istovremeno će biti emitovane na Drugom programu RTS-a, za ljude van Beograda i one koji nisu uspeli da dođu do karata. Kad je grad Beograd, kao osnivač festivala, doneo odluku da se većina gradskih manifestacija odloži za narednu godinu, tim Bitefa se s tim saglasio, ali tražili smo najbolji način da se festival obeleži i ove godine. Bitef prolog će biti održan i na kraju te epopeje, koja je trajala nekoliko meseci, veoma sam spokojan jer znam da smo, u ovim okolnostima, postigli maksimum. Moj tim i ja bolje od ovoga ne umemo.