Ispraćaj velikana: Sahrana Marka Nikolića 5. januara u Beogradu

Autor:

03.01.2019 18:00

Foto:

Foto:



Bard srpskog glumišta, prvak Drame Narodnog pozorišta u Beogradu Marko Nikolić biće sahranjen 5. januara na Novom groblju, najavio je Nacionalni teatar. Opelo počinje u 14 sati, a sahrana je u 14.30 časova, dok će datum i vreme komemoracije biti naknadno objavljeni.

Veličanstven kao Karađorđe, оbožavan kao Giga: Uloge po kojima ćemo pamtiti Marka Nikolića

Marko Nikolić rođen je u Kraljevu 20. oktobra 1946. godine, a glumu je diplomirao na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu.

Tokom duge i veoma bogate karijere snimio je oko sto filmova i televizijskih serija, a pred kamere je prvi put stao 1967. godine epizodnom ulogom Pitomca u ratnoj seriji "Letovi koji se pamte", u režiji Nikole Tanhofera.

Odlazak voljenog Gige Moravca: Preminuo Marko Nikolić

Dve decenije kasnije, ogromnu popularnost i naklonost publike stekao je briljantnom interpretacijom čestitog i dobrodušnog oca porodice Dragiše Gige Popadića u TV seriji „Bolji život“ (1987-1991), ali i ulogom Karađorđa u seriji "Vuk Karadžić" (1987-1988). Vođu Prvog srpskog ustanka maestralno je tumačio i u filmu "Karađorđeva smrt", kao i predstavi "Vožd Karađorđe i knjaz Miloš".

Smrt je bila brža: Velika neostvarena želja Marka Nikolića

Na sceni nacionalnog teatra ostvario je niz uloga, od kojih se izdvajaju Nikolaj Rostov (Rat i mir), Henri (Ričard Treći), Serdar Janko (Gorski vijenac), Aleksa Žunjić (Sumnjivo lice), Grof Cezar fon Muk (Mefisto), Ljubomir Vulović (Apis), Baron (Na dnu), Jaša Tomić (Je li bilo kneževe večere), Džordž, vojvoda od Klorensa (Ričard Treći), Lebedev (Idiot), Sokolović (Izbiračica), Dorn (Galeb), Berald (Uobraženi bolesnik), Šimurina (Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja)…

U njegove antologijske pozorišne uloge ubraja se i lik Abela Znorka u “Zagonetnim varijacijama”, prema tekstu Erika Emanuela Šmita, u režiji Božidara Đurovića. Za ulogu u toj duodrami, koju je sa kolegom Borisom Pingovićemodigrao 293 puta od premijere 2. maja 1998. godine do juna 2015. godine, dobio je i prestižno glumačko priznanje – nagradu “Raša Plaović”.

Poslednje godine Marka Nikolića: Velika borba sa opakom bolešću

O maestralnoj glumi Marka Nikolića u toj ulozi, svedoče i reči autora komada, slavnog francuskog pisca Šmita, koji mu je rekao da mu se njegovo izvođenje lika Abela Znorka više svidelo od interpretacije čuvenih glumaca svetske reputacije Alena Delona i Donalda Saderlenda.

Poslednje zbogom: Dirljiv oproštaj Violete i Emilije Popadić od voljenog Gige

Nikolić je preminuo 2. januara u 73. godini.

Maja Gašić

Autor