"Ima li još seksa u gradu": Šta se dogodi kad Keri Bredšou i njene drugarice odu u "penziju"?

Autor:

08.08.2019 10:04

Foto:

Foto:



U američkim knjižarama i na njihovim sajtovima na internetu pojavila se knjiga Kendis Bušnel (61) "Ima li još seksa u gradu", koja je, iako bez istih junakinja, po formi nastavak njene najpopularnije knjige "Seks i grad", po kojoj je snimljena i poznata istoimena TV serija.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Candace Bushnell (@candacebushnell) дана 20. Јун 2019. у 2:42 PDT

Kendis Bušnel, koja je posle "Seksa i grada", napisanog na osnovu njene nedeljne kolumne toga imena u "Obzerveru", postala globalna literarna zvezda, napisala je od 1996. do sada šest romana, a tek sada je na nagovor svoje urednice napisala "Ima li još seksa u gradu" u kome se bavi životom u gradu "samica" koje su "prevalile" pola veka života, navodi se u vikend dodatku za knjige "Njujork tajmsa", a prenosi Tanjug.

Možda će čitaocima biti žao što u nastavku iste teme nemaju kao naratorku Keri Bredšou niti njene tri drugarice, jer Bušnelova ne nastavlja priču o njihovim životima, pa da čitaoci "znaju" da li su im se ostvarili snovi. Autorka se postarala da, na osnovu ličnog iskustva, opisuje kako u velikom gradu poput Njujorka žive dame koje su prešle imaginarnu liniju između "najboljih godina" i ulaska u treće doba, dakle starije su od 50 godina.

Kako prolaze žene koje su u tim godinama ostale bez životnog partnera, a nisu još spremne da odu u starački dom? Kendis Bušnel je pokušala da odgovori na sva pitanja koja se dotiču njenih aktuelnih vršnjakinja, ali pre svega da li imaju seksa kao kada su bile na samom početku svojih tridesetih godina kao u "Seksu i gradu" i zato je knjiga i dobila naslov "Ima li još seksa u gradu". Književnica počinje priču svojom poznatom iskrenošću i opisuje odlazak njene nove junakinje ginekologu, koji joj postavlja ponižavajuće pitanje kakvu intervenciju želi, jer njeni seksualni organi nisu elastični kao pre dve-tri decenije.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Sex And The City. New York. (@sexandthecity_newyork) дана 30. Јун 2019. у 2:44 PDT

-To je jedno od poniženja koja očekuju ženu srednjih godina - konstatuje Kendis Bušnel i priznaje da ni sama ne zna da odgovori da li su smešna ili tužna.

Bušnelova je pre dve decenije napisala knjigu koja je označena kao kulturni fenomen, jer je u njoj književnica opisala "rituale parenja u svojoj sedmičnoj kolumni". Ova knjiga je ponovo istovremeno i reportaža i memoarska i studija koja odgovara na pitanje šta se događa kada se žene odnose prema seksu kao muškarci. Bušnelova je odgovor tako vešto opisala da su se čitaoci ludo zabavljali. Sada su na okupu Sesi, Kiti, Kvini, Tilda i Merilin koje se okupljaju u "Snajperskoj aleji" u otmenom letovalištu Hemptonu.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Sex And The City. New York. (@sexandthecity_newyork) дана 19. Јун 2019. у 7:56 PDT

"Snajperska aleja" je dobila to ime jer su dame u godinama u kojima im oni najbliži počinju da boluju ili čak i umiru. Bušnelova je nedavno sahranila majku koja je umrla od raka dojke koji je bio posledica uzimanja hormonalnih pilula koje lekari standardno prepisuju svim pacijentkinjama koje prolaze kroz menopauzu. To je, inače, smatra Bušnelova, obavezna tema žena tih godina. Pošto se nedavno razvela, ona se bavi i temom opstanka sredovečnih žena ako nemaju posao, ušteđevinu ili nekoga u porodici ko bi ih finansirao. Jedna od njenih junakinja odlazi u banku da zatraži kredit i bude odbijena jer nema nikakav siguran izvor prihoda da kredit vrati.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Candace Bushnell (@candacebushnell) дана 6. Јун 2016. у 8:47 PDT

-Same žene preko 50 godina ne postoje za bankare - konstatuje Bušnelova i priznaje da joj je urednica preporučila da se ponovo vrati odlaženju u provod s namerom da nađe sebi partnera i da opiše kako takve veze izgledaju i da li opstaju.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Sex And The City. New York. (@sexandthecity_newyork) дана 8. Мар 2019. у 4:42 PST

Kendis Bušnel u takve epizode unosi mnogo humora, posebno kada opisuje kako takve "kandidatkinje" čine sve što je u njihovoj moći i dostupno njihovim sredstvima da izgledaju mlađe nego što jesu. Autorka iz ugla sredovečne žene posmatra ljubav, samački život ili život u braku, kao i sve pritiske koje društvo vrši nad ženama da bi sačuvale nešto od mladosti što duže mogu.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Candace Bushnell (@candacebushnell) дана 7. Авг 2015. у 10:59 PDT

Knjiga je bezobzirni komentar i mogla bi da se proglasi za priručnik za sve žene koje su prešle u treće doba, kao i priručnik za "lov" na muža u godinama kada bi trebalo da ljuljaju unuke. Kendis Bušnel je rođena 1958. i od njenih kolumni, uz knjigu, snimljeni su televizijska serija i dva filma. Kakav će uspeh postići nova knigatek treba videti.