Holivudski glumac u Srbiji: Met Dilon dolazi na "Kustendorf"

Autor:

27.12.2018 14:29

Foto:

Foto:



U takmičarskom programu 12. Međunarodnog filmskog i muzičkog festivala "Kustendorf", od 11. do 16. januara u Drvengradu, biće prikazan 21 kratki film studenata iz 16 zemalja. Među gostima festivala biće glumci Met Dilon, Slavko Štimac, Serđi Lopez, Adrijano Tardiolo, reditelji David Oelhofen, Adilhan Jeržanov i drugi.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели PRess Serbia (@pressserbia) дана 1. Дец 2018. у 2:32 PST

Za nagrade Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje takmičiće se filmovi mladih režisera iz Švajcarske, Australije, Srbije, Norveške, Republike Srpske, Poljske, Rusije, Izraela, Francuske, Nemačke, Irana, Meksika, Španije, Makedonije, Turske i sa Filipina.

U žiriju će biti ruska glumica Dijana Požarskaja, izdavač i pisac srpskog porekla Slobodan Despot i francuski režiser Tankred Ramon, a nagradu "Vilko Filač" za najbolju fotografiju dodeliće francuski direktor fotografije Mišel Amatje.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Matt Dillon (@mattdillon) дана 5. Нов 2018. у 1:13 PST

Nagrada za buduće filmove biće uručena glumcima Slavku Štimcu i Serđiju Lopezu, te će u okviru "Retrospektive velikana" biti prikazani filmovi u kojima su oni igrali: "Vuk samotnjak" Obrada Gluščevića, "Sjećaš li se Doli Bel?" Emira Kusturice i "Vestern" Manuela Porijera.

Detalji o strašnoj sudbini rođaka Nikole Tesle: Kusturica primio dokumentaciju za film o Jasenovcu

Deo istog programa biće i film "Dragstor kauboj" Gasa van Santa o kome će govoriti Met Dilon, kao i ostvarenja "Svlačenje" Miloša Formana i "Dvadeseti vek" Bernarda Bertolučija.

Na otvaranju festivala biće prikazan film Emira Kusturice "Pepe, jedan uzvišeni život", dokumentarac posvećen Hozeu Muhiki.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели UBICE MOG OCA (@_ubice.mog.oca_) дана 23. Сеп 2018. у 8:59 PDT

U "Savremenim tendencijama" naći će se film "Srećan kao Lazaro" Aliće Rorvaće, dobitnice nagrade za najbolji scenario na festivalu u Kanu, a njega će na radionici predstaviti glumci Adrijano Tardiolo, Serđi Lopez i Luka Čikovani, zatim "Bliski neprijatelji" i "Nežna ravnodušnost sveta", koje će predstaviti reditelji David Oelhofen i Adilhan Jeržanov.

Glumac Marčelo Fonte predstaviće film "Dogmen" reditelja Matea Garonea, a film Vima Vendersa "Papa Franja: čovek od reči" producent Andrea Gambeta, dok će braća Damijano i Fabio Dinoćenco govoriti o svom ostvarenju "Dečaci plaču".

Na programu će biti i prvi dugometražni film crnogorskog reditelja Ivana Salatića "Ti imaš noć", film rediteljke Aline Skšeševske "Devojke u igri", a u večernjim časovima koncerte će održati Orkestar narodne muzike braće Advahov Valeriju, sastav "Kaskaval & Kristi Traktor" iz Moldavije, italijanski muzičar Vinici Kaposelo, holandsko-srpski ansambl "Jovan Pavlović i Marko Marković bras bend", grupa "Kal" iz Srbije i Bilja Krstić i "Bistrik".

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Bilja Krstic (@krsticbilja) дана 12. Сеп 2018. у 12:55 PDT

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević je podsetio na velike filmske stvaraoce, koji su prethodnih godina bili gosti "Kustendorfa", što govori, kako je naglasio, u prilog činjenici da je reč o jednom od najznačajnijih kulturnih događaja.

-U januaru mi na veliki, važan, dostojanstven način, sa odjekom i u Evropi i u celom svetu, počinjemo godinu kulture. Kustendorf je tektonski događaj u oblasti kulture, značajan za region, Evropu, ali i ceo svet - rekao je Vukosavljević.

Emir Kusturica: Majica za Ruse, pesma za Francuze (foto)

On je konstatovao da velika imena svetskog filma, neholivudske orjentacije, dolaze i povećavaju specifičnu težinu srpske kulture i države, a festival je značajan i zato što ima direktan uticaj na mlade ljude.

-Kustendorf je velika radionica duha, kreativnosti, estetike, velikih uzbuđenja - rekao je Vukosavljević, uporedivši "Kustendorf" i njegovog osnivača Emira Kusturicu sa malom grupom Gala koja se hrabro bori protiv zlih Rimljana aludirajući na borbu protiv filmske industrije kojom dominira holivudska estetika i težnja ka komercijalizaciji.

Kusturica je rekao da slogan ovogodišnjeg festivala "The perfect dozen" ukazuje na visoki kvalitet radionica i susreta koji se dešavaju u Drvengradu i koji su najvažniji, podsetivši da samo u tom ambijentu sto do stola sede najuspešnji filmski stvaraoci i oni koji tome teže.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Irina Solareva (@solarevaira) дана 5. Нов 2018. у 12:42 PST

-Kinematografija sve više postaje tržišni domet koji eliminiše snagu autora, a mi pokušavamo da ostvarimo prostor u kome će mladi autori, zagledani u budućnost, shvatiti da ne mora sve da bude urađeno kako govori mejnstrim, nego da postoji slobodno uverenje i posebna percepcija vremena i prostora - istakao je Kusturica.

Sloboda Mićalović: Najdraže uspomene (foto)

On je naglasio da je snimanje filma "dranje kože".

-U jednom trenutku svog života sam shvatio da je žrtva, koju sam davao filmu, bila preko svake mere izražena. Film zahteva veliki napor, mnogo sumnji i čuda da sam onda krenuo sa muzikom, pa sam odlučio da se vratim filmu kroz festivale - rekao je Kusturica.

On je konstatovao da dobar film ne može da bude prigodna tvorevina, on mora da proizilazi iz dobrog raspoloženja i za to, kaže, imamo potvrdu u svim talasima tokom istorije kinematografije.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Never Ending Stories (@film_way) дана 19. Авг 2018. у 8:36 PDT

-Sada živimo u vremenu kada tih talasa nema. Postoji samo opštost u kojoj poneko izviri iz te vode, ali mislim da treba poverovati da će neko napraviti ponovo neki talas evropskog filma, a mi smo tu da pomognemo u tome - rekao je Kusturica.

On je naglasio i da su "festivali sigurna kuća filmova i da će opstati i "kada Netfliks preuzme sve".