Harvi Vajnstin osuđen na 23 godine zatvora

Autor:

11.03.2020 17:23

Foto:

Foto:



Holivudskom producentu danas je izrečena kazna za silovanje i seksualno uznemiravanje dve žene

Holivudskom producentu Harviju Vajnstinu (67), koji je nekada važio za jednog od najmoćnijih ljudi Holivuda, izrečena je danas kazna zatvora u trajanju od 23 godine, nakon što je pre dve sedmice proglašen krivim pred sudom u Njujorku, po tužbi za silovanje i seksualno uznemiravanje.

Prema odluci suda, on je kriv za silovanje jedne žene, koja nije želela da bude imenovana, kao i za prisilni oralni seks sa asistentkinjom producenta Mirijam Hejli. Nakon što je u februaru proglašen krivim, Vajnstin je boravio u bolnici zbog srčanih problema.

Osramoćeni filmski producent godinama je zlostavljao brojne žene, saopštili su tužioci. Dok Vajnstin nije svedočio tokom suđenja, govorio je na sudu prilikom izricanja kazne.

- Hiljade muškaraca gube svoje sudske procese. Zabrinut sam za Ameriku kao zemlju - rekao je Vajnstin, koji i dalje insistira da je nevin.

Njegova odbrana je tražila da kazna ne bude veća od pet godina jer je Harvi star i bolestan, pa bi duža kazna “praktično bila smrtna presuda”.

Vajnstin je inače od prvog dana procesa negirao sve optužbe, braneći se stavom da je on samo želeo da “poboljša položaj žena u filmskoj produkciji”. Brojne glumice tvrdile su da im je Vajnstin uništio karijere, nakon što su odbile da imaju seks sa njim. Vajnstina su desetine žena optužile za napastvovanje ili seksualno uznemiravanje, a njegov slučaj je podstakao i globalni pokret #MeToo.