Grupa koju su svi voleli da mrze: Sprema se film o "Bijelom dugmetu" (video)

Autor:

10.02.2017 16:21

Foto:

Foto:



Hrvatski reditelj Igor Šeregi već neko vreme najavljuje snimanje filma o fenomenu grupe Bijelo dugme.

Reditelj otkriva za "Dnevni avaz" da istoriju bivše Jugoslavije želi da prikaže upravo kroz priče o jednom od kultnih bendova regiona i sklapanje celokupne priče privodi se kraju. Sa svojim timom producenata i scenarista radi na velikoj biografiji Bijelog dugmeta od samih njihovih početaka.

???? #goranbregovic #zeljkobebek #zoranredzic #bijelodugme

A photo posted by Bijelo dugme (@bijelo_dugme_fansite) on Feb 8, 2017 at 6:16am PST

- Počinjem od njihovih prvih koncerata u Italiji, kada još nisu imali naziv Bijelo dugme, pa preko povratka u Sarajevo. Kompilujem priče i uskoro krećem u dogovore s članovima grupe. Želim svima zajedno predstaviti detalje i ne želim raditi na snimanju dok to svi ne odobre. Grupa takvih razmera u istoriji bivše Jugoslavije zaslužuje igrani film jer do sada takvog nije bilo – ističe Šeregi iz Zagreba, gde stanuje u komšiluku Željka Bebeka, prenosi blic.rs.

Karte rasprodate, “Dugmići” zakazali i treći koncert u Areni

Istoriju bivše Jugoslavije prikazaće kroz film o grupi koju su, kako kaže, svi osporavali.

- Čini mi se da je Bijelo dugme bila grupa koju su svi voleli da mrze. Imala je daleko najveću bazu fanova u Jugoslaviji, ali su ih svi osporavali. Svaki put kada bi Brega menjao pevače, činilo im se da je s grupom gotovo. Zanimljivo je povući paralelu s početka sedamdesetih do raspada grupe, koji baš nije vezan uz datum, ali je vrlo blizu s datumom raspada bivše Jugoslavije – dodaje reditelj.

Smatra da će produkcijski biti dosta zahtevno raditi na ovoj priči, a u tome mu dosta pomaže producent Ivan Kelava, koji trenutno živi u Londonu, a smatra ga najvećim živim fanom Dugmeta. Kada je reč o glumačkoj postavi, jednu od uloga mogao da dobije Marko Janketić, sin legendarnog glumca Miše Janketića.

- Marko je radio sa mnom na filmu "ZG 80" i mislim da je to glumac koji ima najlepši glas. Bio sam na nekim karaokama u Pančevu kada je Marko pevao sevdah. To je zvučalo predivno, ljudi su plakali. Samo ne mogu da se odlučim, fizički me najviše podseća na Bregu, ali bih iskoristio njegov glas, pa bih voleo da napravim Bebeka od njega. Iz Hrvatske bih hteo Gorana Bogdana i mislim da bi dobro savladao naglaske. A ne znam previše mlađih glumaca iz BiH, tako da bih napravio neki kasting. Iz Srbije bih u projektu još voleo da vidim Nikolu Rakočevića, ali s obzirom da loše peva, možda bi mogao da igra Ipeta – otkriva Igor i dodaje da mu je najzagonetniji Goran Bregović, uvek na granici tajanstvenog, decentan, ne zaleće se, ne preteruje...

Marko Janketić: Serija “Ubice mog oca” je prava kritika društva

- Jedini problem koji imam u sklapanju filma je kraj. Dvoumim se između poslednje turneje iz 1988. godine koja je prekinuta jer je Alen Islamović imao zdravstvenih problema ili možda s tragičnom Ipetovom sudbinom 1994. Ili taj poetski kraj njihovog ponovnog okupljanja – ističe Šeregi.

Komentari. (0)

Loading