Gremi nagrade: Da li će "Despacito" oboriti još jedan rekord?

Autor:

28.01.2018 11:15

Foto:

Foto:



Ovogodišnja 60. dodela američkih muzičkih nagrada Gremi, koja se održava noćas, biće prva u istoriji po tome što nijedan belac nije nominovan za album godine. Kako prenose svi svetski mediji, sve oči će biti uprte u rep zvezde Džej Zija i Kendrika Lamara.

U susret 60. dodeli Gremija: Specijalno priznanje slavnom Eltonu Džonu

Džej Zi ima najviše nominacija - osam. Lamar ga sledi sa sedam, pa Bruno Mars sa šest.


Iako u svojoj zbirci već ima 21 nagradu Gremi, Džej Zi je sada prvi put nominovan za album godine "4:44" i istoimenu pesmu godine.


I njegov konkurent Lamar takođe je nominovan za album godine  - "Damn".


Obojicu ih je ove godine kritika silno nahvalila.

Još jedan hip-hop umetnik, Čajldiš Gambino, mogao bi odlično da prođe tokom najvažnije američke muzičke večeri, jer je nominovan za album godine, najbolje izvođenje R&B numere, najbolju pesmu, kao i za najbolji album savremene muzike.

Singl "Despacito" Luisa Fonsija, najgledanija pesma u istoriji na Jutjubu, takođe se takmiči za pesmu i album godine. Pobedi li, biće to prvi put da pesma na španskom jeziku osvaja tu nagradu.


Ostali nominovani za pesmu godine su Džulija Majkls ("Issues"), Bruno Mars ("That's What I Like") i Alesija Kara ("1-800-273-8255").

U kategoriji albuma godine jedina nominovana žena je Lord ("Melodrama"), a uz albume Džej Zija i Kendrika Lamara, konkurencija će joj biti i Gambino i Mars.


Za najbolji alternativni album nominovani su su Gorilaz, Našnel, Fader Džon Misti, LCD Soundsystem i Arkad Fajr.

Pobednika odlučuje 13 hiljada članova američke akademije diskografske umetnosti. Dodela će, nakon 15 godina pauze, u nedelju biti održana u Njujorku.

Uživo bi, među ostalima, trebalo da nastupe Lejdi Gaga, Pink i Elton Džon.

Maja Gašić

Autor