Gladujete, ali kilogrami se samo množe... Kako da smršate u menopauzi?

Autor:

23.06.2019 12:00

Foto:

Foto:



Odrekli ste se slatkiša, izgladnjujete se, ali imate utisak da ste svakog dana sve deblji? Gojenje je jedna od najčešćih posledica ulaska u menopauzu...

Postoji više razloga zbog kojih dolazi do taloženja masnih naslaga u organizmu u ovom periodu života:

I pored dijeta i vežbi ne možete da smršate? Saznajte šta radite pogrešno!

- neumereno lučenje estrogena

- gubitak mišićne mase

- nedostatak sna

- povišena insulinska rezistencija

Žene u menopauzi najčešće posežu za brzim, rigoroznim dijetama, međutim, istina je da one imaju kontraefekat. U periodu kada nam je metabolizam usporen, restriktivni režimi ishrane dovode taloženja masnih naslaga i smanjenja mišićne mase.

10 hormona zbog kojih ne možete da smršate: Evo kako da ih izbalansirate!

Brojna istraživanja su pokazala da su se najefektnijim pokazale dijete koje se ne zasnivaju samo na smanjenom unosu kalorija, već na mudrom odabiru hrane koja ubrzava metabolizam.

Nastavak teksta pročitajte na sledećoj strani...

Režimi koji će vam pomoći da se u menopauzi oslobodite viška kilograma i zadržite liniju su:

Dijeta sa smanjenim unosom ugljenih hidrata

Poznato je da su ugljeni hidrati najveći krivac za taloženje sala u predelu stomaka, a u menopauzi je upravo to najkritučnija zona. Usled nedostatka estrogena, naše telo se menja, a jedan od prvih vidljivih simptoma jeste otečenost, višak vode i nadutost stomaka. Studije su pokazale da su u ovim slučajevima dijete koje se baziraju na smanjenom unosu ugljenih hidrata vrlo delotvorne.

Ketogena dijeta: Kako da najbrže izgubite kilograme

Nastavak teksta pročitajte na sledećoj strani...

Mediteranska dijeta

Dokazano je da mediteranska ishrana (koja se bazira na ribi, povrću, maslinovom ulju i crnom vinu) može da smanji obim vašeg struka i do četiri puta brže nego tradicionalna niskokalorična dijeta. Omega 3 masne kiseline, kojima ovaj režim obiluje, uspešno sprečavaju preterano lučenje hormona zaduženih za stvaranje sala na stomaku, a u koje spadaju insulin i kortizol.

Vitka linija po receptu Penelope Kruz: Nova mediteranska dijeta topi duplo više sala!

Nastavak teksta pročitajte na sledećoj strani...

Vegetarijanska dijeta

Režim koji se bazira na vegetarijanskom i veganskom jelovniku pospešuje probavu i vrlo efikasno ubrzava metabolizam, ključni proces za topljenje sala. Studije su pokazale da je posebno pogodan za žene u predmenopauzi i menopazi. Kako ne biste mišiće u potpunosti lišili belančevina (najviše ih ima u proizvodima životinjskog porekla), preporučuje se nešto umerenija verzija ove dijete, tačnije ona koja uključuje jaja i mlečne proizvode.

Proveren režim: Bivše buce znaju kako da se rešite viška kilograma zauvek

Maja Gašić

Autor