Dušanu Kovačeviću i Zaharu Prilepinu uručene nagrade Andrićevog instituta

Autor:

27.01.2017 20:35

Foto:

Foto:



Direktor Andrićevog instituta Emir Kusturica uručio je danas u Andrićgradu nagradu "Ivo Andrić" dramskom piscu i akademiku Dušanu Kovačeviću i ruskom piscu Zaharu Prilepinu.

Kovačeviću je nagrada dodeljena za ukupno književno stvaralaštvo i za dramsko delo "Hipnoza jedne ljubavi", a Prilepinu za roman "Obitelj" i knjigu pripovedaka "Sedam života".

Emir Kusturica: Mećavnik je nastao kao reakcija na gubitak zavičaja

-Mojim rukovanjem sa Emirom Kusturicom, danas su se ovde sreli Andrić i Dostojevski. Ne kažem ovo zato što smatram sebe tako i toliko velikim, ali, moj stisak ruke danas ovde donosi toplinu i duh ruskih klasika, rekao je Prilepin primajući nagradu koju Andrićev institut dodeljuje već drugu godinu.

Prilepin je kazao, kako prenosi sajt "Iskra", da je u Andrićgrad došao iz Donjecka i da su mu na polasku, njegovi drugovi borci rekli: "Pozdravi našu braću Srbe".

-Rusi vole mnoge narode, ali nikad, recimo, neće reći pozdravi braću Francuze ili pozdravi braću Poljake. Kad kaže 'brat', Rus misli brat Srbin, istakao je Prilepin.

Nagrada Andrićevog instituta uručena je i Dušanu Kovačeviću.

Izuzetna mi je čast što sam danas u ovom zdanju koje smatram nacionalnim. Ovakvo čudo ne postoji nigde na svetu da je čitav grad sagrađen u čast jednog od najvećih pisaca 20. veka. Samim tim ova nagrada mi je veoma važna i nema tog pisca čije bi ime mogla da nosi jedna ovakva nagrada, a čije bi mi ime moglo biti draže, željenije od imena Ive Andrića, rekao je Kovačević primajući priznanje.

Emir Kusturica: Kada si ispao iz mode, to je gore nego da te živog sahrane

On je naglasio da je nagrada "Ivo Andrić" kao zlatna značka naše književnosti.

-Odrastao sam na pričama, pripovetkama, romanima Ive Andrića, kao i tadašnje generacije, bez ovih tehnoloških čuda, među ljudima koji su čitali, i uvek mi je posebna bila knjiga 'Znakovi pored puta' i ona uvek stoji pored mene. Kad god hoću da pročitam nešto mudro, uzmem tu knjigu, rekao je Kovačević zahvalivši na nagradi.

Obrazlažući odluku žirija da dodeli nagradu Prilepinu, profesor Jovan Delić rekao je da on nastavlja tradiciju velikih ruskih pisaca od Tolstoja do Solženjicina.

-Andrićeva nagrada Prilepinu promoviše ovu nagradu kao međunarodnu književnu činjenicu, rekao je Delić.

-Prilepina su neki prestali da vole zbog Donjecka i Novorusije, a počeli su da ga vole zbog njegovog neverovatnog pripovedačkog duha. Kažu za njega, takve pripovedačke majstorije izvodio je u svoje vreme Hemingvej. Njegovom pričom deluje magija, on je došao iz Rusije, a tamo ljudi ništa ne rade sa pola snage. On svojim delom obnavlja vrhunski duh ruske književnosti, reči su člana žirija Želidraga Nikčevića.

Prilepin je uzvratio da mu je ovo prva međunarodna književna nagrada.

 

Komentari. (0)

Loading